Bijgewerkt: 14 juni 2024

Oorlogsthemadag in Uithoorn

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Conchita Willems
12-04-2011

Uithoorn - Op zondag 1 mei 2011 opent burgemeester Dagmar Oudshoorn de themadag 'Één vrijheid, vele gezichten' in wijkcentrum ’t Buurtnest om 14.00 uur. De dag is een initiatief van bewoners uit Europarei voor de woonplaats om samen stil te staan bij herdenking 4 en viering 5 mei.

Onderdeel van de middag is een tentoonstelling met oorlogsdocumentatie over de 2de Wereldoorlog, met schilderijen over ‘oorlog en vrede’ van kinderen en met een fototentoonstelling van kinderen.

Er zullen 5 themakamers worden georganiseerd: Mensenrechten, Vluchtelingen, Noord-Afrika/Midden-Oosten, Jonge veteranen en 2de Wereldoorlog. In de themakamers wordt een presentatie gegeven met dialoog begeleid door ervaringsdeskundigen over het betreffende thema. Er kan zowel vóór als nà de pauze worden gekozen om deel te nemen aan een themakamer.

Doel van de themakamers is van gedachten wisselen over de bevrijdingsthema’s vanuit historisch besef en uit persoonlijk zowel als maatschappelijk oogpunt. De vrijheid, de democratie lijken heel gewoon. Zien we de lessen van het verleden? Brengen we die via het heden in een positieve richting naar de toekomst? Opdat nooit vergeten zal worden hoe het leven is bedoeld?

In de pauze zal de Jiddische zangeres/gitarist Natascha Wallig (www.nataschasings.com) optreden. De middag wordt cultureel afgesloten met Arabische muziek. Tevens zal er busvervoer zijn op de avond van de dodenherdenking op 4 mei naar het Stiltemonument bij de Thamerkerk. Voor mensen die slecht ter been zijn, zal er een autobus rijden langs de opstapplekken: Buurtnest/Romeflat, Kruising In ’t Rond-In ’t Midden, Winkelcentrum Zijdelwaard/Hoge Heem, de Ponderosa en weer terug. Inschrijven voor deze bus kan op 1 mei.

De bewonerswerkgroep heeft hulp gekregen van de Stichting Marokkaanse Gemeenschap Uithoorn, Jongerenwerk NeViSo, Jongeren- en Jeugdwerk Cardanus en Comité 4-5 mei Uithoorn. De jeugd/jongeren begeleid door NeViSo zorgen voor de fototentoonstelling. De jeugd begeleid door Cardanus zorgt voor de schilderijententoonstelling.

De ervaringsdeskundigen voor de themakamers komen uit de Marokkaanse gemeenschap, Jongerencentrum The Mix, Comité 4-5 mei Uithoorn en uit het Bewonersoverleg Europarei. Iedereen is van harte welkom. Toegang gratis. Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.