Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Op zoek naar informatie over fotograaf Piet van der Vliet

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
22-01-2022

Ruud van der Sluis is al jaren bezig met het samenstellen van een boek over een bepaald schip dat bij de NDSM in de periode 1953-1955 is gebouwd. Het verhaal over het schip werd in die periode in 45 afleveringen in de Volkskrant gepubliceerd. De fotograaf, Piet van der Vliet, was toen ook chef fotoredactie bij deze krant. Voor het boek is veel research gedaan en nu is er nog één zoektocht, namelijk over deze Piet van der Vliet.

Bij de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM v.o.f.) te Amsterdam, ooit de grootste Nederlandse scheepsnieuwbouw en –reparatiewerf, is in de periode 1953-1955 een schip gebouwd, een olietanker voor een Schotse rederij. Dit op zich is niet bijzonder, er zijn bij de NDSM en beide voorlopers tussen 1894 en 1984 ruim zevenhonderd schepen gebouwd. Wat dit schip, de Sylvan Arrow, met bouwnummer 450, wel bijzonder maakt is dat de bouw in de jarenvijftig in 45 elkaar opvolgende publicaties in de Volkskrant is beschreven. Vanaf de tekentafel tot de tewaterlating en de eerste reis naar Perzië en Libanon, wordt deze eerste levensfase van dit schip heel secuur, helder en realistisch beschreven. De daarbij geplaatste foto’s laten ook zien waar het over gaat. Alle bij de bouw van de het schip betrokken bedrijfsafdelingen bij de NDSM en onderaannemers, komen aan bod en ook veel werknemers worden bij naam genoemd en vertellen over hun werkzaamheden. Alsof je bij de bouw aanwezig bent.

Amstelveen

(Amstelveenweb.com - Ruud van der Sluis)

De Sylvan Arrow in aanbouw

Auteur en Fotograaf van de Volkskrant
De auteur was Ad Bevers en de fotograaf die hem vergezelde was Piet van der Vliet. Beiden waren als redacteur aan de Volkskrant verbonden. Piet van der Vliet ook als chef van de fotoredactie. Een aantal jaren inmiddels bestaat het plan om deze verhalen in boekvorm te laten verschijnen. Alle tekstdelen zijn, met toestemming van de Volkskrant, overgetypt, letterlijk, met alle leestekens, vet, cursief enz., maar vooral ook het taalgebruik van toen en bovenal de uitleg. Een genot om te lezen. De uitgave in boekvorm is in grote lijnen voorbereid, een inhoudsopgave, voorwoord, de tekst met de in de krant afgebeelde foto’s en een verklarende woordenlijst. Als eerbetoon aan de schrijver van de teksten en de fotograaf zal er van beide mannen ook een korte biografie worden opgenomen. Het was tenslotte hun verdienste.

Amstelveen

(Amstelveenweb.com - Ruud van der Sluis)

De Sylvan Arrow

Vanwege Ad Bevers is er inmiddels contact geweest met zijn nabestaanden. Het probleem is echter dat het tot heden niet is gelukt om nabestaanden van Piet van der Vliet te traceren. Van hem is bekend dat hij is geboren in of rond 1920 en inmiddels is overleden. Hij heeft In de Wolken in Amstelveen gewoond, de wijk tussen het ziekenhuis Amstelland en de Emergohal en had twee dochters. Graag kom ik in contact met deze dochters of andere (familie)relaties. Wie kan mij helpen aan meer informatie?  Ruud van der Sluis, ben te bereiken via rvdsluis1946@upcmail.nl en 06-10824325.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.