Bijgewerkt: 25 juni 2022

Op 4 mei 2018 is een herdenkingsconcert in de St. Augustinuskerk

Nieuws -> Informatief

Bron: Ans van Eijden
04-04-2018

Het Latijns Parochiekoor Cantemus Dominum geeft op vrijdag 4 mei 2018 een Herdenkingsconcert in de St. Augustinuskerk in Amsterdam-Buitenveldert. Het thema van het Herdenkingsconcert is ontleend aan het boek: 'Jaren van verduistering, de bezettingstijd in Amstelveen' van Tini Visser. Tijdens het concert worden klassieke koormuziek en werken voor strijkkwartet afgewisseld met fragmenten uit persoonlijke getuigenissen uit de bezettingstijd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De Duitse soldaten op de fietsen houden een razzia in Nieuwer-Amstel in februari 1945. De foto is door G. J. van Laar beschikbaar gesteld. Razzia (uit het Arabisch غزوة ghazwa 'oorlog, overval, aanvalsstrijd') is de term voor een geplande opsporing van personen of voorwerpen met het oog op het voorkomen van gevaar, bijvoorbeeld het voorkomen van strafbare feiten of strafvervolging (repressie: onderdrukking van bepaald gedrag of een meningsuiting)


De gemeente Nieuwer-Amstel, het huidige Amstelveen, bestond in de crisisjaren uit een gemengde bevolking van dorpelingen en forensen, boeren en luchtvaartpersoneel, joden en NSB’ers. Toen op 10 mei 1940 in de vroege lentemorgen Schiphol werd gebombardeerd, begonnen de jaren van verduistering en luchtalarm. Aan de hand van dagboeken en publicaties volgde Tini Visser de loop van de oorlog.

Op het programma staan onder andere Abide with me van W. Monk, de hymne Hör mein Bitten van F. Mendelssohn- Bartholdy, het Abendlied ('Bleib bei mir') van J. Rheinberger, het Laudate Dominum van W.A. Mozart, delen uit het Requiem van G. Fauré en het Lux Aeterna van E. Elgar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De St. Augustinuskerk in maart 2017


Kinderen van de groepen 8 van basisschool St. Jozef (Kalfjeslaan) hebben speciaal voor dit concert tien grote schilderingen gemaakt van 2,50 meter lang als impressie bij de verschillende getuigenissen uit de bezettingstijd. De schilderingen sieren tijdens het concert de tien zuilen van de kerk. De Augustinuskerk wordt vanaf 19.30 uur opengesteld om bezoekers de gelegenheid te geven stil te staan bij de oorlogsslachtoffers die op 4 mei worden herdacht. De Nationale Herdenking op de Dam kan op een groot scherm in de kerk worden gevolgd. Het concert start om 20.45 uur en duurt tot 21.45 uur.

Latijns Parochiekoor Cantemus Dominum wordt voor deze bijzondere gelegenheid versterkt met ruim 30 gastzangers. Aan het programma wordt tevens meegewerkt door de sopraan Bobbie Blommesteijn, het Dostojevski Strijkkwartet en organist Chris Bossano. Het geheel staat onder leiding van Herman Paardekooper. Voor in uw agenda: vrijdag 4 mei 2018 – 20.45-21.45 uur 4 MEI HERDENKINGSCONCERT Latijns Parochiekoor Cantemus Dominum, Dostojevski Strijkkwartet & Bobbie Blommesteijn, sopraan, Chris Bossano, orgel o.l.v. Herman Paardekooper Toegangsprijs: € 5,- De kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk en te reserveren via 4meiherdenkingsconcert@gmail.com St. Augustinuskerk - Amstelveenseweg 965 hoek Kalfjeslaan – Amsterdam. www.facebook.com/HERDENKINGSCONCERTAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.