Open Location Code van Google Maps Plus Codes
Nieuws -> InformatiefBron: Google/Wikipedia/Amstelveenweb
11-01-2021
De Open Location Code (OLC) is een geocode systeem voor het identificeren van een gebied waar dan ook op Aarde. Het is ontwikkeld bij het ingenieursbureau van Google in Zürich en eind oktober 2014 vrijgegeven. De door het OLC-systeem gecreëerde locatiecodes worden 'pluscodes' genoemd.
Open Location Code is een manier om locatie te coderen tot een vorm die gemakkelijker te gebruiken is dan het tonen van coördinaten in de gebruikelijke vorm van breedtegraad en lengtegraad. Pluscodes zijn ontworpen om te worden gebruikt zoals straatadressen, en kunnen vooral nuttig zijn op plaatsen waar er geen formeel systeem is om gebouwen te identificeren, zoals straatnamen, huisnummers en postcodes.
Pluscodes zijn afgeleid van breedte- en lengtecoördinaten, dus ze bestaan al overal. Ze zijn vergelijkbaar in lengte met een telefoonnummer - bijvoorbeeld 849VCWC8+R9 - maar kunnen vaak worden ingekort tot slechts vier of zes cijfers in combinatie met een plaats (CWC8+R9, Mountain View). Locaties in de buurt van elkaar hebben vergelijkbare codes. Ze kunnen offline gecodeerd of gedecodeerd worden. De tekenset vermijdt gelijkaardige tekens, om verwarring en fouten te vermijden, en vermijdt klinkers om het onwaarschijnlijk te maken dat een code bestaande woorden spelt. Pluscodes zijn niet hoofdlettergevoelig en kunnen daarom gemakkelijk via de telefoon worden uitgewisseld.
Sinds augustus 2015 ondersteunt Google Maps plus codes in hun zoekmachine. Het algoritme is gelicentieerd onder de Apache-licentie 2.0. en beschikbaar op GitHub. Google stelt dat pluscodes worden geaccepteerd als postadressen in Kaapverdië, delen van Kolkata en de Navajo Natie.
Denk bijvoorbeeld aan het inzoomen op de Merlion (N 1.286785, E 103.854503) in Singapore. Het ligt in het blok rond de Evenaar dat begrensd wordt door -10° zuid en +10° noord, en tussen 100° en 120° oost. Het heeft een hoek van 80° ten opzichte van de Zuidpool en 280° ten opzichte van het anti-meridiaan; of, 4 en 14 als eerste base-20 cijfer, gecodeerd als '6' en 'P'. De code is dus '6P'. Dit kan worden opgevuld als 6P000000+. Verfijn dit blok nu tot een sub-blok tussen 1° en 2° N en 103° en 104° E. Dit voegt 11° en 3° toe aan de ZW-hoek. Dus de toegevoegde basis-20 coördinatencodes zijn 'H' en '5'. Het resultaat is opgevuld tot 6PH50000+. Na vier verdere verfijningen landt men op Merlion park als 6PH57VP3+PR. De volgende stap vereist dat we het tot nu toe gebruikte vierkant verdelen, de positie verfijnen in een 4-bij-5 raster, en de cel vinden, waarnaar de coördinaten wijzen. Dit is de cel met de naam '6'. Daarom is de resulterende Open Location Code: 6PH57VP3+PR6.
Plus Codes zijn als straatadressen voor mensen of plaatsen die er geen hebben. In plaats van adressen met straatnamen en nummers, zijn de Plus Codes gebaseerd op breedtegraad en lengtegraad, en worden ze weergegeven als cijfers en letters. Met een Pluscode kunnen mensen leveringen ontvangen, toegang krijgen tot nood- en sociale diensten, of gewoon andere mensen helpen om ze te vinden. Plus Codes helpen ervoor te zorgen dat iedereen, overal kan bestaan op een digitale kaart, met digitale adressen, ongeacht waar ze wonen. Ze bieden de mogelijkheid om miljarden mensen te helpen direct een adres thuis of op kantoor te krijgen, waardoor ze direct veel dingen kunnen doen die mensen met een adres al als vanzelfsprekend beschouwen.
Plus Codes technologie is open source en vrij te creëren en te gebruiken. Ze zijn veel korter dan de traditionele wereldwijde coördinaten, dus ze zijn gemakkelijk te delen. Plus Codes werken of je nu online of offline bent, je hebt geen internetverbinding nodig. Plus Codes zijn gebaseerd op een set van 20 alfanumerieke tekens. Ze bevatten geen gemakkelijk verwarde karakters, zijn niet hoofdlettergevoelig en sluiten klinkers uit. Plus Codes vertegenwoordigen een gebied. De resolutie van het gebied kan worden gewijzigd door na het '+' teken tekens toe te voegen of te verwijderen. Lees meer over de Plus Codes van Google: hier