Bijgewerkt: 26 februari 2024

Open Monumenten Dagen 2021

Nieuws -> Informatief

Bron: Open Monumentendagen/Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus
20-08-2021

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 openen duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren voor het publiek tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35ste editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Dit jaar wordt voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. Het evenement wordt gezamenlijk geopend op donderdag 9 september in Weert.

Mijn monument is jouw monument. Dit jaar willen de VriendenLoterij Open Monumentendag en de comités extra stappen zetten op het gebied van inclusie. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten.

Deze focus draagt volgens Floor Oudshoorn (programmamanager Nederland Monumentenland) bij aan de ambitie om het cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken: ‘Het feit dat de VriendenLoterij Open Monumentendag gratis te bezoeken is maakt dat dit evenement in de basis al een zeer toegankelijk evenement is. Met het vertellen van nieuwe of andere verhalen hopen wij dat nog meer mensen zich betrokken en welkom voelen in een van de duizenden monumenten.’

Naar verwachting zullen ruim 5.000 monumenten hun deuren openen. Hier staat een eerste overzicht van deelnemende monumenten. De komende periode zullen er steeds meer nieuwe monumenten en activiteiten worden toegevoegd. Mede door de coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten noodzakelijk. Dit kan gratis via www.openmonumentendag.nl

Foto Amstelveen
(Bron Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2021)

Deze fietstocht voert u door het landelijk gebied van Amstelland langs vier Urbanuskerken die voor het publiek ter bezichtiging zijn opengesteld op Open Monumentendagen 2021.
Het is mogelijk om de fietstocht vanuit alle vier kerken te beginnen; volg de route-instructie vanaf uw vertrekpunt. De totale afstand is 44,9 km


De Open Monumenten Dagen 2021 in Amstelveen. De St. Urbanuskerk te Bovenkerk doet altijd mee met deze dagen en ondanks dat de kerk momenteel niet vrij toegankelijk is, is het altijd een goede zaak om mee te doen en dus openen wij onze deuren voor belangstellenden. Enthousiaste vaklieden en vrijwilligers zijn hard aan het werk om de kerk weer op te bouwen, net zo mooi als zij was en in sommige opzichten zelfs mooier!

In dit jaar kunnen wij helaas niet de toren openstellen t.g.v. corona maatregelen, waardoor de organisatie daarvan te veel haken en ogen heeft, maar niettemin kunnen wij als Stichting van de Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus u een leuk programma bieden op deze dagen. U bent van harte uitgenodigd!

Programma voor deze dagen (zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 12.00 tot 16.00 uur)

* voor het eerst is een bezichtiging van de herstelde gewelven in de kerk mogelijk. We kunnen een aardig eindje de kerk in lopen om de herstelde en nieuw opgebouwde gewelven te bekijken. Vanwege de veiligheid is het wel van belang dat de aanwijzingen van de vrijwilligers strikt worden opgevolgd. Het terrein blijft een bouwterrein!

 * Al enige tijd loopt de actie “maak de Urbanus blij en sponsor een lei”, om zelf dakleien te signeren die op het dak van de kerk gelegd gaan worden. Zie voor alle leuke mogelijkheden en plannen onze website www.helponsuitdebrand.com

* In de torenkapel is een mooie diapresentatie opgesteld over het verloop van de herbouw van de kerk

* De dames die druk bezig zijn met het restaureren van de zg. paramenten van de kerk (zoals priesterkleding) en de Bovenkerkse vaandels zullen een deel van hun werk - en alles wat daarbij komt kijken - presenteren.

EXTRA EXTRA EXTRA

*  In samenwerking met de overige drie Urbanuskerken in Amstelland is een leuke fietsroute langs de 4 Urbanuskerken in de regio die allemaal open zijn die dag. Extra leuk in het kader van het thema voor dit jaar 'mijn monument is jouw monument'. De fietsroute is te downloaden via de website (pdf 7 pagina’s). Op de kaart van de fietsroute met knooppunten is informatie van de vier kerken te vinden. Kijkt u ook op de websites van deze kerken, er zijn zoveel wetenswaardigheden over deze vier kerken te vinden. Bekijk hier de deelnemende open monumenten in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.