Bijgewerkt: 15 juni 2024

Open brief GroenLinks: Metropool Amsterdam

Nieuws ->

Bron: Amstelveens Weekblad
28-05-2008

Als Amsterdam in de toekomst op internationaal niveau wil blijven concurreren op het gebied van bijvoorbeeld toerisme en de kenniseconomie, moeten de gemeentegrenzen worden verlegd zodat de Metropoolregio Amsterdam ontstaat: één centraal bestuur met daaronder de deelraden van de stad én die van andere gemeenten, zoals Amstelveen.

Dat zeggen vier Amsterdamse bestuurders: Maarten van Poelgeest (wethouder Amsterdam) Dirk de Jager (stadsdeelwethouder Westerpark) Lieke Thesing (stadsdeelwethouder Oud-Zuid) Paulus de Wilt (stadsdeelwethouder Slotervaart) van GroenLinks in een open brief. „Het is de aftrap voor een discussie, geen blauwdruk," zegt één van de initiatiefnemers, Dirk de Jager. „We zien dat het voor de toekomst nodig is om te kijken hoe deze stad bestuurd wordt," zegt De Jager. „Als we Amsterdam op internationaal vlak mee willen laten draaien, moeten de grenzen van de stad worden verlegd."

Gemeenten zoals Purmerend, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Almere, Zaanstad, Haarlem en zelfs Hilversum horen bij de kandidaten voor de grote Metropoolregio Amsterdam als het aan GroenLinks ligt. De Jager: „Allemaal gemeenten waar Amsterdam veel mee overlegt over bijvoorbeeld het groen, de haven, Schiphol en de weginfrastructuur. Als deze samen één gemeente zouden vormen, vergroot dat de slagkracht over problemen die de gemeentegrens overschrijden."

Regouin Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Paul Regouin, raadslid GroenLinks-Amstelveen op een archieffoto


Het Amstelveense Groen-Links-raadslid Paul Regouin kent het plan van zijn partijgenoten nog niet in detail, maar in een eerste reactie toont hij zich niet enthousiast. „Het is in de Amsterdamse regio altijd zoeken geweest naar een bestuurlijke indeling waarbij recht gedaan wordt aan de positie van Amsterdam en die van de regio," zegt hij. „Ons standpunt in die discussie is altijd geweest dat er dan een indeling moet komen, waarbij de bestuurlijke partijen aan elkaar gewaagd zijn. Wij denken dan aan een indeling in vijf of zes grote eenheden."

Voor Amstelveen zou een idee kunnen zijn samenvoeging met bijvoorbeeld de Amsterdamse stadsdelen Zuideramstel en Oud-Zuid. „Zo'n aanpak kan veel sentimenten oproepen," zegt Regouin. „Maar er is ooit sprake geweest van een fusie van Amstelveen en Buitenveldert. Daar deed toen niemand moeilijk over. Ik denk echter dat het idee van een grote metropolitane gemeente niet veel handen op elkaar zal krijgen."

Vanuit de omliggende gemeenten wordt sowieso niet positief gereageerd op de plannen, omdat zij vinden dat er al goed samengewerkt. De Jager probeert de angst weg te nemen dat ze opgeslokt zullen worden: „Ze houden hun bevoegdheden op lokaal niveau. Maar het is belangrijk voor de regio samen een krachtig bestuur te vormen."

Lees verder: Open brief GroenLinks AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.