Bijgewerkt: 24 maart 2023

Openbaar vervoer blijft op niveau in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-08-2011

In haar antwoorden aan raadslid Adriaans (SP) laat het college van B en W weten alles in het werk te hebben gesteld om het openbaar vervoer voor Amstelveen in 2012 op een redelijk niveau veilig te stellen. Dit ondanks de bezuinigingen die vanuit het Rijk worden opgelegd aan de Stadsregio Amsterdam. De Stadsregio Amsterdam is het orgaan dat het openbaar vervoer in de regio financiert en erover beslist.

De Stadsregio moet 10% bezuinigen op het openbaar vervoer in o.a. Amstelveen. De gemeente – zowel bestuurlijk als ambtelijk - heeft de afgelopen maanden veel overleg gepleegd met Connexxion, Rover (belangenvereniging Openbaar Vervoer) en met de stadsregio.

tram 5 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tram 5 is op het Handelsplein aangekomen


Intensief overleg met betrokken partijen leidt er toe dat buslijn 149 (Uithoorn – Nes a/d Amstel) doordeweeks behouden blijft. Buslijnen 199 en 171 blijven volledig in stand, waarmee busstation Amstelveen structureel verbonden blijft met NS Station Amsterdam Zuid en lijn 171 over de Oranjebaan blijft rijden van/naar NS station Amsterdam Bijlmer/ArenA.

Vanwege het zeer lage aantal reizigers is zeer kritisch gekeken naar de buslijnen 165 en 166. Amstelveen heeft uiteindelijk bediening van beide gebieden kunnen handhaven. De route is wel verkort van/naar Busstation Amstelveen en lijn 165 rijdt niet meer langs Ziekenhuis Amstelland en vervalt in de avonduren en in het weekend. Nieuw is dat lijn 172 in de spits vaker gaat rijden vanwege de groei van het aantal reizigers. Een nieuwe spitslijn 266 gaat rijden tussen NS station Amsterdam Zuid en KLM/Raadhuis in de ochtend- en de middagspits andersom.

Door de bezuinigingen is het niet meer mogelijk is om vanuit alle wijken zonder overstap te reizen naar het NS Station Zuid en/of Ziekenhuis Amstelland. Voor de wijken die deze verbindingen verliezen wordt openbaar vervoer aangeboden naar het OV knooppunt Busstation Amstelveen waarbij in veel gevallen ook de Amstelveenlijn wordt aangedaan.

Daar vandaan kan in alle richtingen verder worden gereisd. Waar mogelijk worden lijnen slim aan elkaar gekoppeld en worden korte overstappen geboden op Amstelveen Busstation, zodat de verbinding met Ziekenhuis Amstelland met een snelle overstap geregeld wordt. Zo wordt lijn 166 overdag gekoppeld aan buslijn 149 naar Nes a/d Amstel, zodat het Ziekenhuis Amstelland vanuit Patrimonium/Oude Dorp rechtstreeks bereikbaar is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.