Bijgewerkt: 25 april 2024

Openbaar vervoer tarieven in 2015 Stadsregio Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Stadsregio Amsterdam
17-11-2014

Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam heeft de OV-tarieven voor 2015 in de concessie gebieden Amsterdam, Amstelland- Meerlanden, Zaanstreek en Waterland vastgesteld. Het basistarief per rit gaat in alle concessies 1 cent omhoog voor alle groepen. Reizigers zonder korting betalen voor het basistarief 88 cent en kinderen en 65+ers 58 cent. Voor reizen op saldo betaalt men 1x het basistarief en vervolgens een bedrag per kilometer. De nieuwe kilometerprijs is in de concessies Amsterdam en Waterland 15,1 cent, in de concessie Amstelland en Meerlanden 14 cent en in de concessie Zaanstreek 14,1 cent.

Volgens de Tariefverordening van de Stadsregio Amsterdam mag het gemiddelde van alle tariefstijgingen voor een concessie niet hoger zijn dan de zogenaamde Landelijke Tariefindex (LTI). Voor 2015 is deze met 1,14% relatief laag, waardoor de tariefstijgingen van 2015 beperkt blijven. Alle tariefvoorstellen van de vervoerders voldoen aan het criterium om maximaal met de LTI te stijgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De bus van Connexxion is in Amstelveen Centrum aangekomen


Geldend voor meerdere concessies

De prijs van dagkaarten en losse kaarten in de bus in Amstelland en Meerlanden, Zaanstreek en Waterland blijft hetzelfde. Voor het Randstad Noord Zone abonnement, dat inmiddels het sterabonnement vervangt in de hele stadsregio, geldt een bescheiden stijging van gemiddeld 0,75%. In alle concessies is nu een kinderkaartje verkrijgbaar.

Tarieven 2015 Amsterdam

De concessie Amsterdam bestaat uit de gemeente Amsterdam, gemeente Diemen en Duivendrecht. GVB is vervoerder in deze concessies. De tarieven voor dag- en meerdagenkaarten blijft ongewijzigd. Het kilometertarief stijgt van 14,8 cent naar 15,1 cent. Ook wordt de prijs van het uurskaartje met 10 cent verhoogd naar € 2,90. Verder worden er in Amsterdam twee nieuwe producten geïntroduceerd: de Amsterdam Travel Ticket voor toeristen die op Schiphol aankomen ( dagkaart Schiphol- Amsterdam NS/GVB)  en een dagkaart voor kinderen van € 2,50.

Tarieven Amstelland en Meerlanden

De concessie Amstelland en Meerlanden bestaat uit de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Connexxion is de vervoerder in deze concessie. Het kilometertarief stijgt van 13,5 cent naar 14,0 cent. Verder worden in Amstelland en Meerlanden twee nieuwe producten geïntroduceerd: een speciaal jaarabonnement binnen Amstelland en Meerlanden voor 65+ers in de daluren en een kinderkaartje van €1, - per rit.

Tarieven Zaanstreek

De concessie Zaanstreek bestaat uit de gemeenten Zaanstad en Oostzaan. Connexxion is de vervoerder in deze concessie. Het kilometer tarief stijft van 13,6 cent naar 14,1 cent. Er worden 3 nieuwe kaartjes geïntroduceerd: Het Zaanstreek Vrij abonnement voor de hele Zaanstreek, een speciaal jaarabonnement binnen Zaanstreek voor 65+ers in de daluren en een kinderkaartje van € 1,- per rit.

Tarieven Waterland

De concessie Waterland bestaat uit de gemeenten Purmerend, Wormerland, Beemster, Zeevang, Edam-Volendam, Waterland en Landsmeer. EBS is de vervoerder in deze concessie. Het kilometertarief stijgt van 13,6 cent naar 15,1 cent. Er wordt 1 nieuw product geïntroduceerd: Een kortingsabonnement voor € 7,50 per maand waarmee reizigers in de daluren 40% korting krijgen. Saldoreizigers die bijvoorbeeld 10 ritten in de daluren maken van gemiddeld 16 km zijn met deze kaart 11% goedkoper uit vergeleken de huidige situatie. Maakt een reiziger 10 spits en 10 daluren reizen, dan is hij nog steeds 1% goedkoper dan nu.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.