Bijgewerkt: 9 december 2022

Openingsconcert Uriël pianokwartetten in de Amstelkerk

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Stichting Kamermuziek de Amstel
07-10-2015

De mooiste kamermuziek dichtbij huis, seizoen 2015-2016 van start! Op zondag 18 oktober 2015, 15.00 uur in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel. Openingsconcert Uriël pianokwartetten:

W.A. Mozart               Pianokwartet  KV478

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel


G. Mahler                   Pianokwartet

J. Brahms                   Pianokwartet opus 60

Het Uriël  Ensemble: Marijn Mijnders viool, Roland Krämer altviool Yke Viersen cello, Mitsuko Saruwatari piano. Het concert wordt geopend met het beroemde pianokwartet van Mozart. Gustav Mahler (1860-1911) schreef zijn pianokwartet op 16-jarige leeftijd toen hij compositie studeerde bij Franz Krenn aan het conservatorium van Wenen. Het vertoont invloeden van o.a. Beethoven en de door Mahler zeer bewonderde Wagner.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Gustav Mahler (* 7 juli 1860 in Kalischt, Bohemen; † 18 mei 1911 in Wenen) was een Oostenrijkse componist in de overgang van de late romantiek tot modernisme. Hij was niet alleen een van de belangrijkste componisten van de late romantiek, maar ook een van de meest beroemde dirigenten van zijn tijd en als een opera regisseur, een belangrijke hervormer van het muziektheater


Na de pauze klinkt het derde pianokwartet van Brahms (1833-1897), opus 60, dat hij pas in 1875, op 42-jarige leeftijd, voltooide, maar waaraan hij al op jonge leeftijd was begonnen. In die tijd was hij heel depressief, naar men zegt, mede door de onbeantwoorde liefde voor Clara Schumann. De sfeer van het eerste deel met een korte inleiding door de strijkers begint, heeft Brahms met de volgende woorden gekarakteriseerd: “Nun stellen Sie sich einen Menschen vor, der sich eben totschießen will und dem nichts anderes mehr übrigbleibt!”.

Na de inleiding begint een dramatisch thema en het stuk ontwikkelt zich met een steeds grotere emotie tot aan het lyrische tweede thema. Daarna volgt een krachtig scherzo met stormachtig karakter. Het derde deel, een prachtig lyrisch andante is een liefdesverklaring van de componist aan Clara Schumann. Het laatste deel is een mysterieuze zoektocht naar een onzekere toekomst.

Locatie: Amstelkerk, Kerkstraat 11, 1191 JB Ouderkerk a/d Amstel Tijd: zondag 18 oktober 2015, 15.00 uur. Losse kaarten: Voorverkoop € 20. Kassa € 22,50. Bestel nu aantrekkelijke abonnementen voor deze unieke concertserie! Abonnement 4 concerten 60 euro, 6 concerten 80 euro. Voorverkoop : Van Kerkwijk Piano, Amsterdamseweg 202 Reservering: mailto:reserveerskda@gmail.com Informatie: http://www.kamermuziekdeamstel.nl Wij hopen, dat wij u op zondag 18 oktober te mogen begroeten!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.