Bijgewerkt: 5 juni 2023

Oplevering van verbrede rijksweg A9 is verschoven naar 2027

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-10-2022

In de brief aan het College B en W Amstelveen met de datum van 23 september 2022 van projectmanager Benny Nieswaag van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staat er een aankondiging dat de opleverdatum van het A9 Badhoevedorp-Holendrecht (A9BAHO) project met een jaar wordt verschoven, naar 2027.

'Geacht college van Amstelveen,

Zoals u weet is Rijkswaterstaat samen met aannemerscombinatie VeenIX inmiddels ruim twee jaar bezig met de uitvoering van het project A9Badhoevedorp -Holendrecht (A9BAHO). Eind 2021 heeft de directie van het programma Schiphol-Amsterdam-Almere de Tweede Kamer geïnformeerd over de mogelijke verschuiving van de opleverdatum van de A9BAHO van eind 2026 naar 2027. Dit was met name het gevolg van Corona-gerelateerde zaken. Hierbij is ook aangegeven dat VeenIX en Rijkswaterstaat nog versnellingsmogelijkheden onderzoeken om alsnog eind 2026 op te kunnen leveren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De rijksweg A9 ter hoogte van het Oude-Dorp van Amstelveen op 8 oktober 2022

Door de recente geopolitieke ontwikkelingen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals schaarste aan grondstoffen, alsmede door de schaarste aan technisch geschoold personeel, staat de planning echter nog steeds onder druk. Ook moet nog blijken of alle versnellingsmaatregelen die VeenIX in wil zetten, onder deze omstandigheden haalbaar zijn.

Zoals u van ons gewend bent, blijven wij u met enige regelmatig informeren over de voortgang van het project en de geplande opleverdatum. Ook verkennen wij graag, samen met u en VeenIX, hoe we ervoor kunnen zorgdragen dat de mogelijk latere opleveren van de A9, de start van ontwikkelingen in het Stadshart niet negatief beïnvloedt.'

De reactie van het College B en W Amstelveen: 'Een mogelijke verschuiving heeft geen financiële gevolgen voor Amstelveen, omdat wij daarover in verschillende overeenkomsten afspraken hebben gemaakt en onze bijdragen reeds zijn voldaan. De gemeente is niet verantwoordelijk voor overschrijdingen in het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht. Daarnaast blijft voor het college de belangrijkste voorwaarde dat de bereikbaarheid van Amstelveen op orde blijft en geen gevolgen heeft voor zowel de korte als de lange termijn.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.