Bijgewerkt: 4 maart 2024

Oplichting via internet

Nieuws -> Politie

Bron: Politie regio Twente
07-02-2012

Politie Twente heeft afgelopen tijd enkele meldingen ontvangen van oplichting via internet, waarbij ongewenst geld van de bankrekening werd afgeschreven. De politie adviseert u hierop extra alert te zijn.

U kunt op verschillende wijzen worden opgelicht via uw bankrekening. Dit is mogelijk via telefonisch contact waarin uw persoonlijke inloggegevens worden gevraagd of via phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van valse links, of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard-gegevens gevraagd. Op deze wijze laten oplichters geld af- of overschrijven van uw rekening.

verisign Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Screenshot van de ING internetbankieren pagina in Internet Explorer. In de adresbalk staat er https, HyperText Transfer Protocol Secure voor de veilige verbinding en de rode pijl wijst op het slotje, waaruit blijkt, dat de website is geauthenticeerd door VeriSign, Inc. Als dit niet het geval is, dan bezoekt u waarschijnlijk een fake website


Tips

• Geef uw persoonlijke gegevens niet zomaar prijs

• Wordt, buiten de normale wijze, gevraagd naar persoonlijke gegevens? Ga daar niet op in. Uw bank vraagt nooit telefonisch, of via een e-mail om uw inloggegevens.

• Lees e-mails en websites kritisch. Vervalste e-mails en websites lijken echt. Maar leest u kritisch, dan merkt u verschillen met het origineel. Vaak bevatten ze spelfouten en is er haast bij verzoeken in vervalste e-mails en op vervalste websites.

• Vaak klopt het webadres niet van imitatiewebsites. De naam van de organisatie is bijvoorbeeld verkeerd gespeld. Check daarom de adressen in de adresregel bovenaan het scherm of in de links van e-mails.

• Gebruik een spamfilter die ervoor zorgt, dat u geen ongewenste e-mails ontvangt

• Controleer het inlogproces. Verloopt bijvoorbeeld het inlogproces van uw bank anders dan u gewend bent? Log dan niet in en verbreek direct de verbinding.

• Controleer de beveiligde verbinding. Logt u in op de website van bijvoorbeeld uw bank, of gemeente? Dan gaat dat via een beveiligde verbinding. Onderin uw browserscherm ziet u een gesloten hangslotje. Klikt u op dit icoon, dan ziet u een digitaal beveiligingscertificaat. Met het certificaat controleert u eenvoudig de identiteit van de website.

• Bel uw bank als u het niet vertrouwt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.