Oplichtingen via de smartphone
Nieuws -> PolitieBron: Politie NL/Wikipedia
14-04-2020
Westland - Twee Westlanders zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van spoofing via de smartphone. Hierbij wordt de Beller-ID, de naam en het nummer dat u in uw scherm ziet staan als iemand belt, vervalst en lijkt het alsof uw bank belt. De politie waarschuwt: uw bank vraagt nooit telefonisch of via een sms om geld over te maken, hang direct op.
In de twee zaken, waarvan bij de politie Westland de afgelopen weken aangifte werd gedaan, deden de oplichters zich voor als medewerkers van een bank. Ze vertelden de slachtoffers dat er verdachte transacties waren gezien op hun rekeningen, en dat hun geld mogelijk niet veilig was. De slachtoffers werd gevraagd het geld over te maken naar andere rekeningen. Ze zouden vervolgens teruggebeld worden met verdere instructies. Deze instructies kwamen echter niet en het geld was verdwenen.
Spoofing. De oplichters leken te bellen met een telefoonnummer van de bank van de slachtoffers. Dit is echter niet het geval, het zou zelfs kunnen dat de daders zich niet eens in Nederland bevinden. Deze truc, ook wel spoofing met telefoonnummers genoemd, wordt vaker gebruikt bij oplichting via de telefoon.
(Foto Piqsels/Amstelveenweb.com - 2020)
Wat te doen? Als u, of uw (groot)ouder een telefoontje krijgt van uw bank met de vraag om een geldbedrag over te boeken, hang dan direct op. Ook al lijkt het heel betrouwbaar en spreekt de beller gedetailleerd over zaken, waarvan u denkt dat alleen uw bank ze kan weten, uw bank belt nooit met de vraag om geld over te maken. Als dit toch gebeurt, hang dan op en schakel direct de politie in door te bellen naar 0900-8844. Heeft u al geld overgemaakt? Bel direct uw bank om uw rekening te blokkeren en vervolgens de politie.
Als het zichtbaar is, schrijf dan het telefoonnummer van de beller op. Noteer ook het bankrekeningnummer, waar het geld naar overgemaakt moet worden en andere relevante, herleidbare informatie die de beller noemt, zoals een website.
Spoofing? (Je voordoen als een ander) In de context van informatiebeveiliging en met name netwerkbeveiliging, is een spoofing-aanval een situatie, waarin een persoon of programma zich met succes identificeert als een ander door het vervalsen van gegevens, om een onrechtmatig voordeel te verkrijgen. De in e-mails getoonde afzenderinformatie kan eenvoudig worden gespoofed. Deze techniek wordt vaak gebruikt door spammers om de herkomst van hun e-mails te verbergen en leidt tot problemen zoals verkeerd geadresseerde bounces (d.w.z. e-mail spam backscatter).
Het spoofen van e-mailadressen gebeurt op dezelfde manier als het schrijven van een vervalst retouradres met behulp van slakkenpost (snail mail). Zolang de brief past in het protocol (d.w.z. postzegel, postcode) zal het SMTP-protocol het bericht versturen. Dit kan worden gedaan met behulp van een mailserver. Lees meer over spoofing bij Opgelicht