Bijgewerkt: 22 november 2024

Opmerkingen van de directeur-generaal van de WHO op 1 april 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO/Rijksoverheid
02-04-2020

Inleidende opmerkingen van dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus de directeur-generaal van de WHO bij de briefing van de media over COVID-19 - 1 april 2020

'Goedemorgen, goedemiddag en goedenavond.

Nu we de vierde maand ingaan sinds het begin van de COVID-19-pandemie, maak ik me grote zorgen over de snelle escalatie en de wereldwijde verspreiding van de infectie. In de afgelopen 5 weken zijn we getuige geweest van een bijna exponentiële groei van het aantal nieuwe gevallen, die bijna elk land, elk gebied en elke regio heeft bereikt. Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week meer dan verdubbeld. In de komende dagen zullen we 1 miljoen bevestigde gevallen bereiken, en 50 duizend sterfgevallen. Hoewel er relatief minder bevestigde gevallen zijn gemeld uit Afrika, en uit Midden- en Zuid-Amerika, realiseren we ons dat COVID-19 ernstige sociale, economische en politieke gevolgen zou kunnen hebben voor deze regio's. Het is van cruciaal belang dat we ervoor zorgen dat deze landen goed zijn toegerust om gevallen op te sporen, te testen, te isoleren en te behandelen, en om contacten te identificeren - ik vind het bemoedigend om te zien dat dit in veel landen gebeurt, ondanks de beperkte middelen.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO


Veel landen vragen mensen om thuis te blijven en sluiten de volksverhuizingen, wat kan helpen om de overdracht van het virus te beperken, maar onbedoelde gevolgen kan hebben voor de armste en meest kwetsbare mensen. Ik heb de regeringen opgeroepen om sociale maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat kwetsbare mensen tijdens deze crisis over voedsel en andere levensbehoeften kunnen beschikken.

In India heeft premier Modi bijvoorbeeld een pakket van 24 miljard dollar aangekondigd, met inbegrip van gratis voedselrantsoenen voor 800 miljoen kansarme mensen, contante overmakingen aan 204 miljoen arme vrouwen en gratis kookgas voor 80 miljoen huishoudens voor de komende drie maanden. Veel ontwikkelingslanden zullen moeite hebben om dit soort sociale welzijnsprogramma's uit te voeren. Voor die landen is schuldverlichting essentieel om voor hun bevolking te kunnen zorgen en economische ineenstorting te voorkomen. Dit is een oproep van de WHO, de Wereldbank en het IMF - schuldverlichting voor ontwikkelingslanden.

Drie maanden geleden wisten we bijna niets over dit virus. Samen hebben we enorm veel geleerd. En elke dag leren we meer. De WHO zet zich in om alle mensen overal te dienen met het beste bewijs om hun gezondheid te beschermen. De WHO ontwikkelt begeleiding op basis van het totale bewijs dat uit de hele wereld is verzameld. Elke dag praten onze medewerkers met duizenden deskundigen over de hele wereld om dat bewijs en die ervaring te verzamelen en te destilleren. We herzien en actualiseren onze richtlijnen voortdurend als we meer leren, en we werken eraan om ze aan te passen voor specifieke contexten.

We raden bijvoorbeeld handwassen en fysieke afstandelijkheid aan, maar we erkennen ook dat dit een praktische uitdaging kan zijn voor mensen die geen toegang hebben tot schoon water, of die in krappe omstandigheden leven. Samen met Unicef en de Internationale Federatie van het Rode Kruis hebben we nieuwe richtlijnen gepubliceerd om de toegang tot handen wassen te verbeteren. De gids beveelt aan dat landen handwasstations opzetten bij de ingang van openbare gebouwen, kantoren, bushaltes en treinstations.

Foto Amstelveen
(Bron Johns Hopkins University - 2020)

Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU) op 2 april 2020 16 uur. Totaal wereldwijd bevestigde gevallen 962.977, totaal aantal overlijdens 49.236, totaal hersteld 203.007


We werken ook hard met onderzoekers over de hele wereld om het bewijs te genereren over welke medicijnen het meest effectief zijn voor de behandeling van COVID-19. Er is een buitengewone reactie gekomen op onze oproep aan landen om zich aan te sluiten bij het Solidariteitsproces, waarbij vier geneesmiddelen en medicijncombinaties met elkaar worden vergeleken. Tot nu toe hebben 74 landen zich bij de proef aangesloten of zijn ze bezig zich aan te sluiten. Vanaf vanmorgen waren meer dan 200 patiënten willekeurig toegewezen aan een van de studie-armen. Elke nieuwe patiënt die zich bij het onderzoek aansluit, brengt ons een stap dichter bij het weten welke medicijnen werken. We gaan ook verder met het bestuderen van het bewijs voor het gebruik van maskers.

De prioriteit van de WHO is dat eerstelijnsgezondheidswerkers toegang hebben tot essentiële persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder medische maskers en beademingsapparatuur. Daarom blijven we samenwerken met regeringen en fabrikanten om de productie en distributie van persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder maskers, te intensiveren. Er is een voortdurend debat over het gebruik van maskers op gemeenschapsniveau. De WHO beveelt het gebruik van medische maskers aan voor mensen die ziek zijn en degenen die er voor zorgen. In deze omstandigheden zijn maskers echter alleen effectief in combinatie met andere beschermende maatregelen.

De WHO blijft al het beschikbare bewijsmateriaal verzamelen en blijft het potentiële gebruik van maskers in bredere zin evalueren om de overdracht van COVID-19 op communautair niveau onder controle te houden. Dit is nog steeds een heel nieuw virus, en we leren er voortdurend van. Naarmate de pandemie zich ontwikkelt, groeit ook het bewijsmateriaal, en ook ons advies. Maar wat niet verandert is het engagement van de WHO om de gezondheid van alle mensen te beschermen, gebaseerd op de beste wetenschap, zonder angst of gunst.

Ik dank u.'

166 patiënten overleden, 625 nieuwe patiënten, in totaal 14.697 positief geteste personen

Sinds 1 april 2020 zijn 1.083 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 14.697. Onder hen zijn 5.784 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

OP 2 april 2020 zijn er 625 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Er zijn 166 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden.- meldt Rijksoverheid in een bericht.

In de rapportage Data coronavirus is een grafiek opgenomen met het aantal ziekenhuisopnames naar meldingsdag en sterfgevallen per dag van overlijden. Door vertraging in de meldingen kunnen deze cijfers per dag wijzigen.

De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu krijgt via meerdere bronnen informatie over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De gegevens per dag van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) zijn ook opgenomen in de rapportage Data coronavirus in Nederland. Deze cijfers worden continu bijgewerkt door Stichting NICE. De cijfers in deze rapportage lopen daarom wat achter op de actuele situatie. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.