Bijgewerkt: 18 mei 2024

Oproep: Houd het Cobra Museum open

Nieuws -> Informatief

Bron: Cobra Museum
07-09-2023

Petitie: 3.904 ondertekeningen (7 september 2023 22 uur 45)

Het college van B en W van Amstelveen adviseert de gemeenteraad om de subsidie van het Cobra Museum per 2024 stop te zetten. Daarmee staat de toekomst van het museum op de tocht. Met deze petitie doen we een dringende oproep aan de gemeenteraad om het Cobra Museum open te houden.

Wij, medewerkers, bestuur, vrijwilligers, liefhebbers en bezoekers van het Cobra Museum constateren:

-Dat het college van b en w voorstelt om het Cobra Museum te sluiten.

-Dat het Cobra Museum een belangrijke bijdrage levert om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor Amstelveen en Nederland.

-Dat het museum publieke financiële steun en zekerheid nodig heeft om op lange termijn open te blijven.

-Dat de gemeenteraad een nationaal gerenommeerd museum moet behouden en verzoeken de gemeenteraadsleden van Amstelveen de financiële steun toe te zeggen die nodig is om dit prachtige museum te behoeden voor een sluiting. En daarmee het Cobra Museum voor de toekomst te behouden voor alle inwoners van Amstelveen en daar buiten.

Ontvanger: Amstelveen Petitieloket: Nederland Einddatum: 13-09-2023 Petitionaris: Stefan van Raay Organisatie: Cobra Museum voor Moderne Kunst

Houd het Cobra Museum open! Afgelopen dinsdag werd bekend dat het college van B en W niet garant wil staan voor het museum. Dit besluit zet de toekomst van het museum in Amstelveen direct op de tocht. We willen natuurlijk dat het museum behouden blijft voor u, voor onze kinderen en kleinkinderen. Spreek uw steun uit en teken de petitie! Wat is er aan de hand in het museum?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Terwijl Herbert Raat wethouder Kunst en Cultuur zijn zegje doet bekijkt Stefan van Raay, directeur ondertussen de publieke belangstelling tijdens de opening van de centrale expositie van de Atelierroute van de 53 kunstenaars van AmstellandKunst op 9 juni 2023 in het Cobra Museum

Dit jaar viert het museum dat 75 jaar geleden de Cobra-beweging is opgericht met een programma van bijzondere tentoonstellingen. Door de coronacrisis heeft het Cobra Museum ingeteerd op haar reserves. Voor het tijdelijke financiële tekort heeft het museum een oplossing gevonden via een kredietfaciliteit bij een reguliere bank. Die kent de logische voorwaarde van een kredietgarantie van de gemeente Amstelveen. Vandaag heeft het huidige college van B en W besloten om niet garant te staan voor het museum. Dit betekent dat het Cobra Museum niet kan voldoen aan de voorwaarden voor een overbruggingskrediet bij haar bank. Dat zet de continuïteit van het museum in Amstelveen op de tocht.

Cobra Museum en Amstelveen horen bij elkaar. Het besluit van het college van B en W doet ons pijn. In de afgelopen periode is het Cobra Museum regelmatig in gesprek geweest met de gemeente over de invulling en financiering van het Cobra museum. We hebben samen hard gewerkt om het museum nog toegankelijker te maken voor de Amstelveense gemeenschap. Zo zijn we gestart met de Cobra Academy voor Amstelveense jongeren (17-25 jaar) en het Cobra Kindermuseum. Sinds dit jaar is daarnaast toegang tot het museum op woensdag gratis voor alle inwoners van Amstelveen. In dit licht valt de beslissing van het college ons extra zwaar.

Het museum heeft zich de afgelopen 27 jaar ingezet om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor de Amstelveense gemeenschap. Samen met medestanders acteur, schilder, documentairemaker Jeroen Krabbé, Piet van den Heuvel (VVD) oud- wethouder Financiën & Cultuur en medeoprichter Cobra Museum en vrijwillige publieksmedewerker Daniëlle de Kluijver is er gisteren bevlogen ingesproken tijdens het openbare raadsgesprek. Samen met het museum doen zij een dringende oproep aan de gemeenteraad en het college van B en W om samen te blijven werken aan het vinden van een oplossing om zo het voortbestaan van het museum en zijn bijdrage aan Amstelveen te verzekeren.

Kijk hier de inspraak van acteur en kunstschilder Jeroen Krabbé op video. Kom ook vooral langs bij het museum om uw steun te betuigen! Het bijzondere jubileumprogramma is nog t/m 8 oktober 2023 te zien in ons museum. Directeur namens bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Het jubileumprogramma is mede mogelijk gemaakt door onze partners en genereuze steungevers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.