Bijgewerkt: 5 december 2022

Oproep van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-09-2020

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen publiceerde deze brief aan de inwoners van de stad over de nieuwe corona maatregelen van het Kabinet en de Veiligheidsregio Amstelland (pdf 24 pagina’s) op 29 september 2020:

'Beste Amstelveners,

Het aantal coronabesmettingen in Amstelveen en onze regio is enorm gestegen. Ook worden steeds meer mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen. Ik hoor van mensen in de zorg dat zij bezorgd zijn over de grote toestroom van patiënten. Zij hebben dit al eens meegemaakt en gaan weer een zware tijd tegemoet. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat met name oudere en kwetsbare Amstelveners ernstig ziek worden of zelfs overlijden.

Daarom heeft de landelijke overheid gisteren extra maatregelen aangekondigd, die in ieder geval de komende drie weken gelden. Zo zijn samenkomsten in binnenruimtes van meer dan 30 personen verboden, sluit de horeca om 22 uur ’s avonds en mag u thuis niet meer dan drie gasten ontvangen. Voor onze regio, dus ook voor Amstelveen, geldt bovendien het dringende advies om in winkels, cafés en restaurants, musea en overheidsgebouwen een mondkapje te dragen. Een volledig overzicht van de maatregelen vindt u op www.amstelveen.nl/corona.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen


Als deze maatregelen niet binnen enkele weken tot een daling van het aantal besmettingen leiden, is een nieuwe ‘lockdown’ onvermijdelijk. Dat willen we beslist voorkomen, want de economische en sociale gevolgen van de maatregelen zijn nu al ernstig genoeg: voor (horeca)ondernemers, voor culturele instellingen, voor sportverenigingen, voor jongeren die ongehinderd bij elkaar willen komen en voor ouderen die weer extra moeten oppassen met bezoek en dagelijkse dingen zoals boodschappen doen. De scholen blijven gelukkig open, maar de maatregelen die we nu nemen zijn voor ons allemaal een pijnlijke stap terug. De ontwikkeling van het virus laat ons geen andere keuze.

Veel mensen houden zich aan de basisregels. We zien ook dat veel horecaondernemers, winkeliers, sportverenigingen, culturele instellingen en andere organisaties goed met de coronamaatregelen omgaan. Naarmate deze crisis langer duurt, zien we echter dat het mensen meer moeite kost zich aan de regels te houden. Vooral afstand houden vinden mensen steeds lastiger. Dat is begrijpelijk. Het is helaas wel de belangrijkste oorzaak van het oplopende aantal besmettingen. Ons gedrag bepaalt of we het virus kunnen terugdringen en een nieuwe ‘lockdown’ kunnen voorkomen. Daarom roep ik u dringend op om komende tijd de anderhalve meter en de hygiënerichtlijnen weer goed na te leven. Ook vraag ik u met klem om uw sociale contacten zoveel mogelijk te beperken.

Niemand van ons kan nog de ogen sluiten voor de gevaren van dit virus. Niemand kan zelf besluiten dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft. En niemand kan nog zeggen: ‘het zal mij niet overkomen’. Ook u kunt besmet worden met deze nare ziekte. En uw hoestje of onoplettendheid kan iemand anders heel ziek maken of erger. Blijf dus alert. Als iedereen meehelpt, komen we ook deze tweede golf te boven. Laten we het doen voor de mensen in de zorg, voor onszelf en voor elkaar. Hartelijk dank voor uw inzet, begrip en geduld! Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.