Bijgewerkt: 17 april 2024

Optreden van Trio Baru in Villa Randwijck

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Stichting Tpodium
26-10-2015

Het Braziliaanse gitaar trio is bezig met een promotietoer door West Europa en doet ook Amstelveen even aan. Een uniek gezelschap, dat optreedt in het kader van ons World Music programma. Zij treden de laatste acht jaar gezamenlijk als groep op in vele landen over de hele wereld.

De gitaristen Bosco Oliveira, Nelson Latif en percussionist Rafael dos Santos maken sinds die tijd al deel uit van de nieuwe line-up van Trio Baru. De muzikanten hebben verschillende muzikale achtergronden: Nelson, in de Choro, Bosco, in de Spaanse Flamenco en Rafael, in de regionale stijlen van zijn geboortestreek, Maranhão. In 2011 kwam hun eerste album uit, genaamd Alma Brasileira.

Nelson Latif begon zijn studie op de leeftijd van veertien jaar. Tijdens de jaren 90 verhuisde hij naar Amsterdam en begon op te treden op de ‘cavaquinho’, een instrument, dat sindsdien zijn handelsmerk is geworden. Hij keerde terug naar Brazilië in 2001, waar hij Trio Baru oprichtte.Als akoestisch en cavaquinho gitarist vormde hij zijn muzikale identiteit in de legendarische jazz-scene van de jaren 1980 in São Paulo. Met wortels in choro en jazz fuseert hij Braziliaanse stijlen en een klassieke gitaar techniek met diverse muzikale invloeden. In zijn melodische frasering hoort men zelfs de bebop, doorvlecht met Braziliaanse syncopen. Als solist werkt Latif samen met diverse kunstenaars en coördineert hij educatieve projecten voor universiteiten en culturele instellingen in de hele wereld.

João Bosco de Oliveira werd geboren in Brasília in 1967, en begon zijn gitaar studies op acht jarige leeftijd. Hij studeerde aan Escola de Música de Brasília en Universidade de Brasília –waar hij in 1992 afstudeerde. Bosco nam deel aan verschillende internationale gitaar competities en won er vier. Hij trad op in zijn land in vele Braziliaanse steden en ontvangt vaak superlatieve recensies in de Braziliaanse pers. Hij is coördinator van de klassieke gitaar-afdeling van de Escola de Música de Brasília, waar hij sinds 1993 doceert.

Foto Amstelveen
(Bron Stichting Tpodium - 2015)

Het Braziliaanse Trio Baru


Rafael dos Santos, drummer en percussionist, is bekend om zijn muzikaal ritmische diversiteit. Hij is een specialist in het mengen van de traditionele stijlen van de Afro-Braziliaanse muziek met moderne jazz. Rafael is een docent aan de gerenommeerde choro scholen Rafael Rabello, in Brasília. Naast het spelen met Trio Baru, kan hij ook worden gezien als ‘sideman’ rondom een aantal van Brazilië ‘s ster zangers.

Hun optreden is op donderdagavond 29 oktober 2015 20.00 tot 23.00 uur bij: Villa Randwijck (Er is gelegenheid tot vrij parkeren). Bourgondischelaan 3, 1181 VV Amstelveen. Bereikbaar met buslijn 170/172/174 – halte Laan Rozenburg/Amsterdamseweg; 4PLACES2B - JA.ZZ IN DE BUURT & BLUES IN DE WIJK wordt geprogrammeerd door de Stichting Tpodium: www.tpodium.netAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.