Bijgewerkt: 20 juni 2024

Optreden van het ensemble High fry in De Meent

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Stichting Tpodium
06-12-2015

'High Fry' is een ensemble van vier muzikanten met een passie voor de groove en liefde voor de jazztraditie. Met de groove wordt hier bedoeld, dat de muziek voor zich spreekt door het beproefde concept van de swing uit de fifties and sixties. De zo stevig gewortelde, strakke stijl van de jaren vijftig, wordt samengevoegd met een aantal ingrediënten uit de funky jaren zestig.

Hun vertolking is gebaseerd op de jazztraditie van het dansbare type, waarbij de harmonische klanken van het Hammond zich laat blenden met die van de tenorsaxofoon. Het "High Fry" team bereidt hieruit zijn eigen klinkende mix. De makers van deze muzikale stamppot zijn:Jeroen Manders’ donkere geluid op de tenorsaxofoon grijpt terug naar zijn eigen helden, onder hen vereerde meesters van de kunst, zoals: Eddie 'Lockjaw' Davis en Buddy Tate. Op jonge leeftijd waren Louis Armstrong, Duke Ellington en Count Basie zijn idolen. Vandaar dat zijn eerste instrument de trompet was. Maar toch trok al gaande de sax hem meer aan; en zo ondernam hij zijn studie op het Haags conservatorium waarvan hij in 1994 afstudeerde. Sinds die tijd heeft hij zich met diverse  Nederlandse top-saxofonisten kunnen meten en speelde hij in verschillende internationale bands.

Guy Nikkels is geboren in 1979 in Bogota en opgegroeid in Deventer. Als jongeman van tien begon hij gitaar te spelen en al gauw bleek zijn talent. Hij heeft een meedogenloze gevoel van timing op de gitaar en vormt de drijvende kracht onder de leden van dit team. Zijn spel zal u soms doen denken aan het geluid van George Benson, maar dan met eigen kenmerken die hem ook weer uniek maken.

In 1998 werd hij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn eindexamen in 2003 kreeg hij de kans voor een masters-degree, die hem in 2005 cum laude werd toegekend. Bob Wijnen kan men omschrijven als de breedste allround Pianist/Keys en Hammond speler. Hij is oneindig virtuoos en op deze instrumenten weet hij alle geluidseffecten te verzinnen die voor een goede groove nodig zijn. Eigenlijk kan men hem de chef-kok van het repertoire noemen. Door zijn kunde en speciale effecten wordt hij op alle continenten uitgenodigd om te komen spelen. Bovendien is hij de leider van bands, zoals Equinox en Triplicate en kent vele andere initiatieven.

Ben Schröder is de man bij wie de swing en breaks in de beste handen zijn; bijnaam Dutch Art Blakey. Een swingend ‘powerhouse’ die door de jaren heen niet voor niets overal gevraagd wordt als het om dit fenomeen gaat. Vele muzikanten hadden het voorrecht met hem te spelen; een zéér begaafde drummer! Ben is de bandleider van het befaamde “Vintage Jazz Sextet”.

Hun optreden van vrijdagavond 11 december 2015 - 20.00 tot 23.00 uur vindt plaats in: ontmoetingscentrum De Meent tel. (020) 6438015 Orion 3, 1188 AM Amstelveen. Bereikbaarheid: Centrum De Meent  met metro 51 – halte De Meent; buslijn 199 – halte Praam; buslijnen 170, 174 – halte Grote Beer. Er is voldoende vrije parkeergelegenheid. 4PLACES2B - JA.ZZ IN DE BUURT & BLUES IN DE WIJK wordt geprogrammeerd door de Stichting Tpodium: www.tpodium.netAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.