Bijgewerkt: 5 december 2022

Optreden van jazzband Hybris in wijkcentrum De Meent

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Henk Brinkman
16-02-2015

Op vrijdag 20 februari 2015 treedt in wijkcentrum De Meent jazzband 'Hybris' op. Het is de titel van een CD geproduceerd door de pianist Jeroen van Helsdingen en bassist Marco van Os. Jeroen is een begenadigd pianist en meester op de keyboards; hij studeerde aan het Haags Conservatorium won verschillende jazzprijzen en maakt tegenwoordig deel uit van de huisband van radio 6 de Ob6sions. Marco studeerde lichte muziek en is docent in diverse plaatsen van het land.

In de Griekse mythologie is ‘Hybris’, vertaald door ‘Overmoed, of Hoogmoed’, een veelvoorkomend thema in de verhalen van Achilles, Cassiopeia, Icarus, Narcissus, Odysseus… allen gestraft vanwege hoogmoed! Jaja, zeker gymnasium gedaan; maar feit is ook, dat hemelbestormers veelal de veroorzaker zijn van hun eigen tragedie; zie hier mogelijk hun parallel.

Misschien hebben beide heren qua ambitie de lat wel hoog gelegd als je beseft dat hun inspiratie en referentiekader zich associeert met groepen als Weather Report, The Yellowjackets en Steps Ahead, en ook Herbie Hancock en Pat Matheny die je kunt beschouwen als fusion groepen in de jazz.Dit zou dus een typisch geval van ‘hybris’ kunnen zijn, om zo te koketteren met dergelijke helden en idolen? Maar NEEN, zij willen zich toch niet meten met deze helden en zijn in hun composities gewoon zichzelf; alhoewel cryptisch-filosofisch bedoeld zijn vergelijkingen natuurlijk wel te maken. Hoogmoed, of niet: het is gewoon een mooie titel en een mooie plaat geworden; benoembaar als

Groovy, Lyrisch, het idioom van Westcoast Fusion, soms ook wat loungeachtig zodat je de neiging krijgt op een zachte sofa te willen wegdromen. Maar naast het relaxte deel, is het ook zeer spannend qua instrumentale composities, want vele bekende solisten hebben aan deze productie meegewerkt zoals: Toon Roos, Peter Tiehuis, Ruud Breuls, Teus Nobel, Frits Landesbergen, Jeroen Pek, Efraïm Trujillo, Peter Lieberom, Gaby van Helsdingen, Janco van der Kaaden, Sebastiaan Cornelissen. Voor deze voorstelling komen zij als kwartet met de line up: Jeroen van Helsdingen – piano/keys, Marco van Os – bas, Peter Tiehuis – gitaar, Dave van Beek – drums

JA.ZZ IN DE BUURT wordt geprogrammeerd door de Stichting Tpodium: www.tpodium.net Locatie optreden:  vrijdagavond 20 februari 2015 20.00 tot 23.00 uur. Wijkcentrum De Meent Orion 3 1188 AM Amstelveen Bereikbaarheid: T. (020) 6438015 De Meent  met metro 51 – halte De Meent; buslijn 199 – halte Praam; buslijnen 170, 174 – halte Grote Beer. Er is voldoende vrije parkeergelegenheid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.