Bijgewerkt: 20 juni 2024

Optreden van pianist Pieter van Santen in Villa Randwijck

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Stichting Tpodium
29-12-2015

Pieter is in 1966 geboren in Heerenveen als oudste zoon in een domineesgezin. Hij bleek het eerste ei te zijn, dat uitkwam in een creatief en artistiek nest, want ook zijn jongere broers bleken te barsten van het talent. Van kleins af aan maakten zij samen hun eigen hoorspelen, speelfilms, stripverhalen en muziek. Pieter had hierbij dan meestal de rol van tekstschrijver en componist, terwijl zijn broer Martin-Jan was de tekenaar van de strips is en zijn broer Jacco zijn muzikale evenknie. Later een bekwaam jazzmusicus op de saxofoon die tegenwoordig meermaals met hem optreedt.

Pieter van Santen studeerde in 1989 af als docerend musicus piano lichte muziek aan het Conservatorium Zwolle, waarna hij nog een jaar studeerde bij Rob van Kreeveld aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Tijdens zijn opleiding nam hij deel aan workshops van o.a. John Clayton en Dizzy Gillespie. Na vele omzwervingen in de populaire muziek en entertainment scene met ook film, cabaret en satire, wijdt hij zich veelal aan zijn recente project Van Santen Zingt Zelf.Dat programma bestaat voor het grootste gedeelte uit nieuwe jazzcomposities met Nederlandstalige teksten, alle van de hand van Pieter. Uiteraard bespeelt hij zelf de piano en wordt hij begeleid door zijn muzikanten en trouwe vrienden: Wilco de Witte op drums en Hans Voogt op de contrabas. Eveneens twee doorgewinterde musici die hun sporen in jazzwereld ruimschoots hebben verdiend. Nieuw aan dit project is dat Pieter voor het eerst zijn eigen liedjes vertolkt die, live gespeeld en gezongen, bestaan uit satirische teksten doorspekt van eufemismen en een vleugje morbide humor. Zijn liedjes repertoire omvat de bebop, swing, Latin, boogiewoogie, blues en is doorspekt van satire.

Van Santen waagt zich echter ook aan serieuze ballads. Het zijn stuk voor stuk volwaardige jazzcomposities met veel ruimte voor improvisatie van de instrumentalisten in het trio. Zijn muziek en knappe improvisaties zijn ook een ode aan jazzgiganten zoals Art Tatum, Bud Powell en Fats Waller die hij in de teksten van enkele van zijn liedjes heeft beschreven. De humoristische teksten en de stijl waarin hij ze brengt, doen denken aan kleinkunstenaars als Hans Dorrestijn en Drs. P., maar natuurlijk ook aan de grondlegger van de ”jazz waarbij je mag lachen”; Max Teawhistle. Van Santen blaast met deze muziek het genre Neder-Bop nieuw leven in. U kunt dit evenement zien als een Nieuwjaarsborrel met ’n Muzikale Toast op 2016!!

Het optreden is op zaterdag 2 januari 2016 vanaf 20.00 tot 23.00 uur bij Villa Randwijck (Er is gelegenheid tot vrij parkeren) Bourgondischelaan 3, 1181 VV Amstelveen. Bereikbaar met buslijn 170/172/174 – halte Laan Rozenburg/Amsterdamseweg; 4PLACES2B - JA.ZZ IN DE BUURT & BLUES IN DE WIJK wordt geprogrammeerd door de Stichting Tpodium: www.tpodium.netAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.