Bijgewerkt: 8 mei 2024

Opvang alleenstaande minderjarige asielzoekers in Legmeer

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-10-2023

Eind mei 2023 maakten wij samen met Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in de (lokale) media bekend dat er een opvanglocatie komt voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv) aan de Bouwerij in Legmeer, met een uitnodiging voor een informatieavond op 30 mei 2023. Daarnaast stuurden wij een uitnodiging per brief naar ruim 1.600 adressen in Legmeer en omgeving. Inmiddels is het COA begonnen met de voorbereidingen. Daarom informeren wij u graag over de stand van zaken. Meldt de gemeente Amstelveen. Aansluiting van riolering, water, elektriciteit, etc. Daarna worden de tijdelijke woonunits geplaatst. Dit kan in de directe omgeving van de locatie enige overlast geven vanwege het laden en lossen. Het plaatsen en inrichten van de woonunits duurt 6 tot 7 weken. COA is ook verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte rondom de locatie, zoals bestrating, picknicktafels, fietsenstalling, hekken en een poort en de installatie van camera's.

Opvang en begeleiding. Er komen ongeveer 60 jongeren tussen de 15 en 18 jaar op de locatie. Op dit moment is nog niets bekend over de samenstelling van de groep. De locatie wordt beheerd door een manager en een team jeugdmedewerkers van het COA. Het Nidos heeft als onafhankelijke voogdijinstelling de voogdij over de jongeren. De jongeren krijgen ook een mentor. Zij zijn leerplichtig en gaan onderwijs volgen aan het Nova College (internationale schakelklas). Daarnaast krijgen zij huiswerkbegeleiding, ondersteuning bij het dagelijks leven en voorlichting over de normen, waarden en omgangsvormen in Nederland, ook op het gebied van seksualiteit. Buiten schooltijden wordt dagbesteding aangeboden en ze krijgen individuele en groepsgerichte begeleiding. Op de locatie gelden huisregels. De gemeente heeft aandacht voor de leefbaarheid en veiligheid en stelt samen met COA en politie een veiligheidsplan voor de omgeving op.



Omwonendengroep. Bij voldoende interesse kan een groep worden opgericht met omwonenden en betrokken partijen om contact met de omgeving te verbeteren. In deze groep worden informatie gedeeld en signalen en initiatieven besproken. U kunt zich aanmelden via vluchtelingen@amstelveen.nl Open huis. De verwachting is dat de locatie tweede week van januari 2024 opengaat voor de jonge asielzoekers. Daarvoor organiseren wij een open huis op de locatie, zodat u zelf een kijkje kunnen nemen. Het COA, de gemeente en andere organisaties zijn dan aanwezig om uitleg te geven en eventuele vragen te beantwoorden. Zodra datum en tijd bekend zijn, sturen wij u een uitnodiging.

Heeft u nu vragen? Vragen kunt u stellen via vluchtelingen@amstelveen.nl. Daarnaast is er een pagina op de website van de gemeente met vragen en antwoorden over de opvang van asielzoekers: amstelveen.nl/vluchtelingen. Met vriendelijke groeten, Assija Hajji Projectleider realisatie opvang asielzoekers



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.