Bijgewerkt: 16 april 2024

Opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-06-2022

In de gemeenteraadsvergadering van 20 april 2022 is het College B en W Amstelveen verzocht om met spoed te verkennen welke mogelijkheden er zijn om minderjarige alleenstaande vreemdelingen (AMV-ers) op te vangen in Amstelveen. De burgemeester heeft toegezegd een eerste verkenning zo spoedig mogelijk aan te bieden aan de raad. Die verkenning is als bijlage (pdf 7 pagina’s) bij deze brief gevoegd.

De verkenning is intern uitgevoerd, met gebruikmaking van informatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Nidos, de voogdijinstelling voor AMV-ers. Naar aanleiding van de verkenning hebben wij opdracht gegeven de voorbereiding voor een kleinschalige opvanglocatie voor ongeveer 5 AMV-ers in Amstelveen ter hand te nemen. Daarvoor is een pand van de gemeente beschikbaar en na verbouwing op korte termijn gebruiksklaar te maken. Uit de verkenning komt naar voren dat voor de realisatie van een grootschaliger opvangvoorziening voor ongeveer 30 AMV-ers een realisatietermijn van % tot 1 jaar benodigd is. Dat neemt de druk op de opvangvoorzieningen voor vreemdelingen dit jaar niet meer weg.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen


Het COA schat in dat een opvanglocatie van deze omvang niet rendabel is. Wij hebben het Nidos aangeboden het pand geschikt te maken voor de opvang van ca. 5 minderjarige vreemdelingen met een verblijfsstatus en zijn daarover in overleg met het Nidos. Wij zullen u laten weten wanneer de voorbereidingen voor deze voorziening zijn afgerond en de opvang in gebruik genomen kan worden. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Wat is een Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling? is bij aankomst in Nederland jonger dan 18 jaar (minderjarig); komt van buiten de Europese Unie (EU); is naar Nederland gekomen zonder ouder(s) of een andere persoon die het gezag over de jongere heeft. Tot de leeftijd van 18 jaar wordt er een voogd toegewezen en een vreemdeling jonger dan 15 jaar wordt opgenomen in een pleeggezin of in een gespecialiseerde opvang in kleinschalige woonvoorzieningen. Een AMV heeft recht op onderdak, onderwijs, gezondheidszorg en begeleiding. De meeste AMV-ers komen op dit moment uit Syrië, daarnaast met name uit Gambia, Jemen, Marokko, Irak en Eritrea.

(Nidos is de gecertificeerde jeugdzorgorganisatie die verantwoordelijk is voor de voogdij en een deel van de opvang van alle niet-begeleide en van hun familie gescheiden kinderen in Nederland. Nidos heeft het European Guardianship Network (EGN) opgericht en leidt het, www.egnetwork.eu . EGN wordt gefinancierd door de Europese Commissie van 2018-2020. EGN is een netwerk van voogdij-instanties en -agentschappen, (lokale) overheden en internationale en niet-gouvernementele organisaties.)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.