Bijgewerkt: 14 augustus 2022

Oratorium The Crucifixion in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
23-03-2018

Op Goede Vrijdag, vrijdag 30 maart 2018 is er ’s avonds om 20.00 uur een uitvoering van het oratorium The Crucifixion in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a. Dirigent is Henk Trommel. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De entree is vrij, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

Wereldwijd gedenken christelijke kerken op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, de gewelddadige dood van Jezus Christus circa 2000 jaar geleden. In de loop der eeuwen is dit verhaal talloze malen op muziek gezet. Het bekendst in Nederland zijn de grote passie-oratoria van Johann Sebastian Bach, de Matthäus Passion en de Johannes Passion. The Crucifixion past in deze traditie. Het is een romantische versie van het lijdensverhaal, dat in 1887 door de Engelse componist John Stainer is gecomponeerd.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Sir John Stainer (1840 - 1901) was een Engelse componist en organist wiens muziek, hoewel over het algemeen niet veel uitgevoerd vandaag (met uitzondering van The Crucifixion, nog steeds te horen in Passiontide in vele kerken van het Anglicaans Avondmaal), was zeer populair tijdens zijn leven. Zijn werk als koortrainer en organist bepaalt nog steeds invloedrijke normen voor de anglicaanse kerkmuziek. Hij was ook actief als academicus en werd Heather Professor Muziek bij Oxford


In dit oratorium zijn recitatieven en aria’s die door twee solisten worden gezongen, de bas Matthijs Mesdag en de tenor Arco Mandemaker. Een groot koor zingt de prachtige koordelen en een aantal Engelse hymnen. Het publiek heeft daar ook een aandeel in. Instrumentale ondersteuning wordt gegeven op het hoofdorgel van de Kruiskerk door de bekende organist Dirk Out. De muzikale leiding is in handen van dirigent Henk Trommel, de cantor-organist van de Kruiskerk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Henk Trommel de cantor-organist van de Kruiskerk speelt op de Yamaha vleugel


De Kruisiging: Een meditatie op het Heilig Lijden van de Heilige Verlosser is een oratorium gecomponeerd door John Stainer in 1887. Het is geschreven voor een SATB (sopraan, alt, tenor, bas )-koor en -orgel. Stainer bedoelde dat stuk binnen het bereik van de meeste parochiekoren zou vallen; het omvatte vijf liederen voor gemeentezang. De tekst is geschreven door W.J. Sparrow Simpson, de librettist van Stainers vroegere cantate Maria Magdalena. Het werk is opgedragen aan 'mijn leerling en vriendin W. Hodge en het koor van de Marylebone Church', die het voor het eerst op 24 februari 1887, de dag na Aswoensdag, opvoerden.

Hoewel componist Ernest Walker het werk afwees en in 1924 schreef dat 'Muzikanten vandaag de dag geen nut meer hebben voor De Kruisiging' en zelfs Stainer zijn werk omschreef als 'onzin' wordt het werk vandaag de dag nog steeds uitgevoerd. Het oratorium is meerdere malen opgenomen, waaronder een bekende opname van RCA Victor in 1929 met Richard Crooks en Lawrence Tibbett.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.