Bijgewerkt: 27 juni 2022

Orgelconcert in de St. Augustinuskerk aan de Kalfjeslaan

Nieuws -> Kerk

Bron: Vincent Kuin
26-05-2014

Op zondag 1 juni 2014 om 16.30 uur vindt in de St. Augustinuskerk aan de Kalfjeslaan, hoek Amstelveenseweg, het 2de orgelconcert plaats in het kader van de recente orgeluitbreiding. Op zondag 18 mei gaven Chris Bossano en Vincent Kuin al een inspelingsconcert. Nu is het de beurt aan de organiste van de Titus Brandsmakerk, Rachel Vroom. Het concert duurt ongeveer 1 uur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2003)

De St. Augustinuskerk in Amsterdam


Een stukje geschiedenis…

Er is in onze kerk altijd veel aandacht voor de muziek geweest in de meest brede zin van het woord. Dit is te danken aan de medewerking van alle betrokken partijen. De 5 koren, de vleugel en het orgel zijn hiervan (geen stille) getuige. Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door Pels Orgelbouw maar in de jaren 1970 ingrijpend gerestaureerd en aangepast in de romantische traditie door de firma Adema.

In de jaren daarna heeft het orgel diverse keren noodzakelijk onderhoud gehad, vooral vanwege lekkages na regenbuien. M.b.t. de windvoorziening: de balgen zijn opnieuw beleerd, en de windkanalen zijn gewijzigd, i.c. vernieuwd. Nog niet zo heel lang geleden is bij een grote actie 40% van de membranen vervangen. Ook hierbij is gebruikgemaakt van een aantal vrijwilligers.

De toegang voor het concert is gratis, hoe is het mogelijk in deze rare tijd…! Een deel van de niet-gebruikte pijpen zal na afloop van het concert gratis ter beschikking worden gesteld aan de parochianen van de voormalige St. Annakerk. Wat over is, zal aan elke aanwezige worden aangeboden, maar met het dringende verzoek om daar een financiële vergoeding tegenover te stellen. Om u een idee te geven: alleen al de generale stemming van het orgel kostte circa 1000 euro. Hierbij worden alle pijpen van het orgel herstemd in lijn met elkaar. Ik kan u zeggen, dat dit een - “heidens”- karwei is en enkele dagen in beslag heeft genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Het klavier van een Adema orgel in de St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel


Rachel Vroom

Rachel Vroom-Barnard studeerde piano bij Hans Derksen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, kamermuziek (piano) bij Nelleke Bartels in Zwolle en eigentijdse muziek (piano) bij Tonie Ehlen in Maastricht. In 2011 studeerde af als kerkmusicus (met als hoofdvak koordirectie) bij Mark Lippe in Utrecht en in 2012 deed ze een bachelor examen orgel bij Reitze Smits, eveneens in Utrecht. Zij is werkzaam als kerkmusicus in de Titus Brandsma parochie te Amstelveen en als muziekdocent.

Programma Augustinuskerk Amsterdam 1 juni 2014

Johannes Brahms (1833-1897): Prelude en Fuga in a mineur

Camille Saint-Saëns (1835-1921): Fantasie no.3 opus 157

Joseph Bonnet (1884-1944): Matin Provencal (uit: Poemes d’Automne no.2)

Franz Liszt (1811-1886): Weinen, Klagen, Sorgen, Sagen (1863)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.