Bijgewerkt: 16 oktober 2024

Orkaan Kirk komt even langs

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI/National Hurricane Center
07-10-2024

West-Europa krijgt donderdag 10 oktober 2024 te maken met een storm die nu nog als zware orkaan Kirk over de Atlantische Oceaan raast. Sinds vorige week is in onze weersverwachting te zien dat er ook in Nederland mogelijk gevaarlijk weer met zware windstoten en veel regen op komst is – meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

Foto Amstelveen
(Bron National Hurricane Center - 2024)

De baan die storm Kirk aflegt richting Europa, kaart van 7 oktober 2024

Op de Atlantische Oceaan bevindt zich op dit moment een tropische cycloon genaamd Kirk. Kirk is een (voormalig categorie-4) orkaan en beweegt zich langzaam richting Europa. Hoe hard de wind en vooral de windstoten donderdag in Nederland zullen worden en hoe ver landinwaarts deze komen, hangt af van de precieze route die de storm aflegt. Uit de laatste gegevens blijkt dat Kirk zuidelijker uitkomt en dus niet direct over ons land zal trekken. In dat geval kan het in Nederland wel hard gaan waaien en regenen maar zal de impact waarschijnlijk minder groot zijn.

Extra-tropische transitie. Op zijn pad naar het noorden ontmoet Kirk steeds kouder zeewater, en ondervindt meer effect van het draaien van de aarde. Hierdoor verliest de orkaan zijn cirkel-symmetrische vorm, en gaat steeds meer op een normale extra-tropische cycloon lijken, een ‘gewone’ storm. Dit proces wordt extra-tropische transitie genoemd. Tijdens dit proces zwakt de storm meestal af. Hierna kan de storm weer sterker worden, ook doordat de storm nog eigenschappen bij zich draagt van een orkaan. Dit zorgt ervoor dat zulke voormalig tropische cyclonen bij aankomst in Europa bovengemiddeld sterk zijn. 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.