Bijgewerkt: 21 juli 2024

Oudere werknemers zijn stressbestendiger

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
29-10-2014

Oudere werknemers worden over het algemeen gezien als stressbestendiger, terwijl jongere werknemers beter overweg zouden kunnen met nieuwe technologieën. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. De meningen over jonge en oudere werknemers hangen hangen sterk samen met de leeftijd van de beoordelaar. Gemiddeld genomen oordeelt men positiever over mensen van de eigen leeftijdsgroep. Over zaken als nauwkeurigheid en bereidheid om een opleiding te volgen zijn jongeren en ouderen het wel eens.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2014)

Meningen over productiviteit naar leeftijd beoordelaar, 2013


Jongeren en ouderen hebben afwijkende denkbeelden als het gaat om productiviteit. Meer dan de helft van de jongeren vindt, dat werknemers tot 35 jaar productiever zijn dan werknemers van 55 jaar en ouder. Van de ouderen vindt minder dan een kwart dat. De groep die geen verschil in productiviteit ziet, is onder jongeren met 38 procent iets kleiner dan onder 55-plussers, waar het 44 procent is. Van de ouderen vindt ruim een op de drie de oudere werknemers productiever dan jongere werknemers. Onder jongeren is dit minder dan een op tien.

Meer dan 40 procent van de mensen denkt, dat ouderen stressbestendiger zijn dan jongeren. Een iets kleinere groep vindt, dat er geen verschil is. Ouderen hebben hier een meer uitgesproken mening over: meer dan de helft van de 55-plussers vindt, dat oudere werknemers beter tegen stress bestand zijn dan jongere werknemers. Slechts een op de acht denkt, dat jongeren er beter tegen kunnen. Jongeren zijn gematigder, wanneer het over stressbestendigheid gaat: 40 procent vindt stressbestendigheid een eigenschap die in dezelfde mate op jongere als op oudere werknemers van toepassing is.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2014)

Meningen over stressbestendigheid naar leeftijd beoordelaar, 2013


Er zijn ook eigenschappen, waar jongeren en ouderen hetzelfde over denken. Zo worden oudere werknemers beschouwd als loyaler en nauwkeuriger en zouden jongere werknemers  meer bereid zijn tot het volgen van opleidingen en beter overweg kunnen met nieuwe technologieën. Of mensen een baan hebben, maakt weinig uit voor hun mening over jonge en oude werknemers. Tussen werkenden, niet-werkenden en leidinggevenden bestaan er bijvoorbeeld nauwelijks verschillen in de manier, waarop tegen de productiviteit, of stressbestendigheid van jongere en oudere werknemers aangekeken wordt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.