Bijgewerkt: 17 augustus 2022

Ouderen in grote woningen zijn de belangrijkste oorzaak aan tekort aan betaalbare huizen

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
04-01-2022

In een onderzoek van de NOS en de regionale omroepen zegt een meerderheid van de gemeenten dat ouderen die in grote woningen blijven zitten de belangrijkste oorzaak zijn van het gebrek aan betaalbare huizen. Ouderenbond ANBO vindt dat gemeenten hand in eigen boezem moeten steken. Zij hebben vaak geen visie op de veranderende demografische ontwikkelingen in ons land.

Veel ouderen waarvan de kinderen allang het huis uit zijn, en waarvan soms de partner al overleden is, willen wel verhuizen naar een kleinere woning. Niet alleen omdat het in hun eigen belang is, maar ook omdat zij daarmee kunnen bijdragen aan de doorstroming op de woningmarkt en dus starters aan een huis kunnen helpen. Maar er zijn simpel gezegd geen geschikte woningen om naar toe te verhuizen, betaalbaar, in hun eigen wijk, met zorg dichtbij en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en waar nodig te helpen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Veel ouderen gaan wel verhuizen naar een kleinere woning, zoals hier op de foto staat alles ingepakt om te kunnen verhuizen


Gemeenten zeggen nu in het onderzoek van de NOS en de regionale omroepen dat dat de belangrijkste oorzaak is van het enorme woningtekort in ons land, maar hebben het zelf laten liggen. Zij negeren al jaren de waarschuwingen dat Nederland in rap tempo aan het veranderen is en zijn gezinswoningen blijven bouwen. Zij hebben vaak geen visie op het feit dat er in Nederland snel veel meer ouderen komen, die ook nog eens ouder worden én anders ouder worden (tegenwoordig vaak nog tientallen jaren vitaal zijn). Straks bestaat een derde van de bevolking uit ouderen.

Drie op de tien gemeenten zouden graag meer bevoegdheden hebben, blijkt uit het onderzoek van de NOS en de regionale omroepen. Maar ANBO vindt juist dat het Rijk de regierol naar zich toe moet trekken. Er moet een minister van Wonen komen (gelukkig zou dat in de plannen van het aankomende kabinet zitten), die prestatieafspraken maakt met gemeenten over hoeveel woningen er bij moeten komen, wat voor een woningen dat moeten zijn, voor wie die woningen geschikt moeten zijn en hoe snel die woningen gerealiseerd moeten worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.