Bijgewerkt: 22 juni 2021

Ouderen zijn niet altijd blij met online aankoop

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
11-01-2021

Uit een steekproef onder senioren door ouderenorganisatie ANBO, blijkt dat een derde weleens van een online aankoop heeft afgezien vanwege de aangeboden betaalmiddelen. Ook blijkt dat in winkels driekwart nog steeds met contant geld wil kunnen betalen. Meer dan 7.100 mensen van 65 jaar en ouder hebben de enquête ingevuld, verdeeld over mannen en vrouwen. De belangrijke uitkomsten:

Online shoppen. Veel senioren zijn inmiddels gewend via internet te betalen: driekwart van de gepeilde ouderen gebruikt internetbankieren en iDeal. Maar, een derde van de senioren heeft weleens van een online aankoop afgezien vanwege de aangeboden betaalmogelijkheden. Ongeveer een derde daarvan geeft aan dat ze de aangeboden betaalmogelijkheden niet kende; ook geeft een derde aan die niet veilig te vinden.

Foto Amstelveen
(Bron ANBO - 2021)

Een derde van de senioren heeft weleens van een online aankoop afgezien vanwege de aangeboden betaalmogelijkheden


Zij ervaren het als een probleem dat sommige webshops maar een beperkt aantal betaalmogelijkheden aanbieden. ANBO vindt dat de banken meer energie moeten steken in het voorlichten van senioren over betaalmogelijkheden bij webshops. Nu heeft vooral de veiligheid de aandacht. Dat is prima, maar de voorlichting zou breder moeten.

In de winkels. Ook de bankpas is bij de senioren ingeburgerd: meer dan 94% gebruikt die. In fysieke winkels gebruikt meer dan driekwart (ook) de bankpas; met pincode en/of contactloos (het betalen met de smartphone, daar doen maar weinig senioren aan). Toch gebruikt driekwart van de senioren nog steeds contant geld; in winkels rekent bijna de helft ook wel eens contant af en een vijfde heeft daar echt de voorkeur voor.

Foto Amstelveen
(Bron ANBO - 2021)

Driekwart van de senioren betaalt nog steeds met contant geld; in winkels rekent bijna de helft ook wel eens contant af en een vijfde heeft daar echt de voorkeur voor


Dat is opvallend want er zijn steeds meer winkels die nu maar ook in de toekomst geen contant geld meer accepteren (blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank). ANBO vindt dat er altijd een mogelijkheid moet zijn om cash te betalen. Senioren moeten zelf kunnen bepalen hoe zij hun boodschappen afrekenen.

Webinar. ANBO geeft wat betreft voorlichting alvast het goede voorbeeld en organiseert binnenkort een webinar over de toekomst van contant geld en het gebruik van moderne betaalmiddelen. Klik hier om eerdere webinars terug te zien, zoals over online veiligheid!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.