Bijgewerkt: 24 februari 2024

Ouderkerkerplas geen calamiteitenberging

Nieuws -> Natuur

Bron: Provincie Noord-Holland / Wikipedia
30-01-2007

Tijdens de vergadering van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland op 9 januari 2007 heeft het college besloten, dat “de Ouderkerkerplas niet langer mee te nemen als alternatief voor aanvulling op calamiteitenberging in De Ronde Hoep”.

De provincie Noord-Holland is al een tijdje op zoek naar geschikte locaties waar in geval van veel neerslag, of dijkdoorbraak, een grote hoeveelheid water kan worden opgevangen. Veel omwonenden kunnen weer opgelucht ademhalen. Als de Ouderkerkerplas voor de waterberging gebruikt zou worden, dan zou het waterniveau ongeveer 2,5 meter stijgen, hetgeen tot de nodige evacuaties en huizenafbraak zou leiden.

Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is een voormalige zandwinput ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel, gegraven voor de aanleg van de A9, en in een later stadium is er een grote hoeveelheid betonafval gestort.

Ouderkerkerplas Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De Ouderkerkerplas in januari 2007


Het is een belangrijk vogelgebied, met vogelkijkhutten eromheen. Omdat de plas zo diep is, stroomt er zout water van de Noordzee de plas in. Het water is hierdoor brak, en vriest 's winters niet dicht. In de winter is de plas in trek bij watervogels als de smient, kuifeend en diverse ganzen; een enkele keer is er een Amerikaanse smient te vinden. In de zomer bewonen oeverzwaluwen de oeverzwaluwwal en maken vele vogels een nestje in het riet.

De Ouderkerkerplas maakt deel uit van Groengebied Amstelland. Het ligt ingeklemd tussen de A9 en de A2. Het recreatiegebied is 127 ha groot en bestaat uit een plas met rondom ruimte voor recreatie en natuur. Men kan er onder andere zwemmen, surfen, duiken, wandelen, fietsen, dagkamperen en paardrijden.

Groengebied Amstelland

Groengebied Amstelland, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland, is de organisatie die het landelijk gebied tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal beheert. Tot deze gebieden behoren naast natuurgebieden ook recreatiegebieden en weilanden.

Tot de recreatiegebieden die de organisatie beheert behoren de Ouderkerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel, de Hoge Dijk in Abcoude en de Gaasperplas en Gaasperzoom in Amsterdam-Zuid.

Externe link: GPS tracks Fietsroute Groengebied Amstelland


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.