Bijgewerkt: 28 november 2024

Over de motie 'Eigenaarschap Deel Amsterdamse Bos'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-11-2024

Tijdens de raadsvergadering van 17 februari 2021 heeft u de motie 'Eigenaarschap Deel Amsterdamse Bos - Investeren in de toekomst' aangenomen – meldt het College B en W Amstelveen op 28 november 2024. In de motie verzoekt u ons:

•De incidentele kosten voor achterstallig onderhoud van het Amsterdamse Bos inzichtelijk te maken en onafhankelijk te laten staven. Dit ook separaat te berekenen voor het mogelijk af te splitsen gebied.

•Met betrekking tot financieringsmogelijkheden ook te kijken naar externe partijen die hierbij kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld het adopteren of sponsoren van objecten in het bos te verkennen voor het eventueel af te splitsen deel. Daarnaast de mogelijkheid van een structurele bijdrage van het Schipholfonds te onderzoeken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het Kersenbloesempark van Amstelveen in het Amsterdamse Bos op vrijdag 24 maart 2023

•Te verkennen of een uitwisseling van Amstelveense grondposities of eigendommen binnen Amsterdamse gemeentegrenzen tegen een deel van het Amsterdamse Bos tot de mogelijkheden behoort.

Wij hebben u met onze raadsbrieven van 20 april 2021 en 18 juli 2023 op de hoogte gehouden van de voortgang van de uitvoering van deze motie en doen dit nu opnieuw. De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam ruim 8 miljoen euro geïnvesteerd in de toekomst van het bos en is voortvarend te werk gegaan met het uitvoeren van het Bosplan dat in gezamenlijkheid tot stand is gekomen. Zo zijn tal van bruggen, oevers, fiets- en wandelpaden en wegen gerenoveerd. Naast het wegwerken van veel achterstallig onderhoud is Amsterdam ook bezig met investeringen in het bos in projecten, zoals renovatie openluchttheater, herinrichtingsplan sportpark, aanleg voedselbos en de herinrichting van het hoofdentreegebied bij de Bosbaan.

Amsterdam en Amstelveen werken graag samen. In 2023 zijn verschillende modellen voor gezamenlijke besturing en financiering van het Amsterdamse Bos onderzocht, zoals de verwerving van delen van het Amsterdamse Bos door Amstelveen, samenwerking op projectbasis, het oprichten van een gemeenschappelijke regeling met andere gemeenten en/of de provincie en het bestendigen dan wel uitbreiden van de huidige samenwerking.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

De Poel met in de achtergrond de St. Urbanuskerk op 26 november 2024

Hieruit vloeit voort dat Amsterdam het vooralsnog onwenselijk vindt om delen van het Amsterdamse Bos te verkopen. Volgens Amsterdam vraagt een groot natuurgebied als het Amsterdamse Bos om consistent en integraal beheer. Het opknippen in eigenaarschap draagt hier niet aan bij. Daarbij komt dat Amstelveen interesse heeft voor het zuidelijk deel van het Bos, het deel waar de evenementen plaatsvinden die voor een belangrijke mate bijdragen aan het eigen verdienvermogen van het Bos.

De oprichting van een gemeenschappelijke regeling wordt niet realistisch geacht door de terugtrekkende beweging die Provincie Noord-Holland uit alle gemeenschappelijke regelingen maakt. Zonder de Provincie staat een gemeenschappelijke regeling van de twee gemeentes wat Amsterdam betreft niet in verhouding tot het verlies aan zeggenschap van Amsterdam en de opgave om vanaf 2026 ongeveer 5 miljoen euro extra structureel geld te vinden voor beheer en onderhoud.

We hebben intensief gesproken over de door beide gemeenten gewenste samenwerking en de uitkomst is dat we op projectbasis blijven samenwerken. Dat betekent voor ons dat we financieel niet structureel, via een gemeenschappelijke regeling of als eigenaar, gaan investeren in het bos, maar op projectbasis maatwerkafspraken maken met de gemeente Amsterdam over investeringen in het bos die gewenst zijn en in het belang zijn van Amstelveen.

Voor de komende vijf jaar geldt dat we willen samenwerken op de projecten:

1. Verbeteren entreegebieden (waaronder naast Noordelijke Poeloever ook de secundaire ingangen van het Bos).

2. Renovatie Bloesempark.

3. Versterken natuur oeverlanden de Poel.

Dit zijn projecten die bijdragen aan de Amstelveense ambities op het gebied van natuur, recreatie en cultuurhistorie. Wij hebben afgesproken om hiervoor in 2025 300.000 euro ter beschikking te stellen aan Amsterdam om onze goede samenwerking te bestendigen. Daarbij hebben wij het voornemen om in de vier jaar daarna jaarlijks 300.000 euro bij te dragen indien Amsterdam constructief meewerkt om bijtijds de benodigde vergunningen te verkrijgen en we het schone zand van de A9, of zand ergens anders vandaan, kunnen gebruiken voor het verbeteren van de waterkwaliteit van de Poel.

Daarnaast zijn met Amsterdam afspraken gemaakt over hun medewerking aan het project Noordelijke Poeloever. Met het bezanden kunnen we misschien kosten besparen op ons ambitieuze project Noordelijke Poeloever. Voor dit mogelijke bezandingsproject trekken we met Amsterdam samen op met Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Rijnland en de Provincie Noord-Holland. We houden daarbij rekening met de Europese Kader Richtlijn



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.