Bijgewerkt: 14 augustus 2022

Overgangsregeling vluchtelingen uit Oekraïne op arbeidsmarkt is verlengd

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
03-08-2022

Vanaf 1 april 2022 geldt er een vrijstelling van de twv (tewerkstellingsvergunning)-plicht voor werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor vluchtelingen uit Oekraïne geldt een overgangsperiode. In deze periode krijgen zij de kans om de juiste documenten op te halen bij de IND, die hun status als tijdelijk vluchteling bevestigt.

Die status geeft hen bijvoorbeeld het recht om te mogen werken in Nederland. Deze overgangsregeling loopt op dit moment tot en met 31 augustus. Maar omdat onzeker is of alle vluchtelingen die dit willen en recht hebben op deze documenten, deze ook voor 1 september van de IND kunnen krijgen, wordt deze overgangsregeling verlengd tot en met 31 oktober 2022.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Een aanhoudende vluchtelingencrisis begon in Europa eind februari 2022 na de Russische inval in Oekraïne. In heel Europa zijn meer dan 6 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd, terwijl op 3 mei naar schatting 8 miljoen mensen binnen het land ontheemd waren. Op de foto gaan vluchtelingen uit Oekraïne de grens oversteken naar Polen in maart 2022


Op dit moment kunnen Oekraïners, of mensen die rechtmatig in Oekraïne verbleven tijdens het uitbreken van de oorlog, bij de IND een sticker aanvragen in hun paspoort. Deze sticker is het bewijs dat zij hier verblijf hebben op grond van de Richtlijn tijdelijk bescherming en daarmee toegang hebben tot onder andere de arbeidsmarkt.

De EU heeft op 4 maart 2022 die richtlijn geactiveerd en deze houdt in dat mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming krijgen in de lidstaten van de Europese Unie. Ook krijgen ze daarmee toegang tot medische zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt. Op dit moment heeft een ontheemde uit Oekraïne een BSN nummer nodig om te kunnen werken en vanaf 1 november 2022 is ook de sticker (bewijs van verblijf) verplicht.

Wat is het verschil tussen een ontheemde en een vluchteling? Mensen die binnenlands ontheemd zijn, zijn op de vlucht binnen hun eigen land. Een vluchteling heeft zijn of haar land verlaten en is een of meerdere landsgrenzen overgestoken, op zoek naar veiligheid en bescherming.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.