Bijgewerkt: 13 juli 2024

Paars/Paars, -plus, -groen

Nieuws -> Taal

Bron: Taaltip
21-06-2010

Deze week bespreekt de Nederlandse informateur Uri Rosenthal de mogelijkheden voor een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Die combinatie wordt ook wel paars-plus genoemd, of soms paars-groen, zoals een vergelijkbare coalitie in België heette: rood van de sociaal-democraten en blauw van de liberalen geeft samen paars, en daar wordt dan groen aan toegevoegd.

Omdat paarsgroen één mengkleur zou aanduiden, komt er in de betekenis 'paars en groen' een streepje in paars-groen. Ook in paars-plus wordt een koppelteken geschreven. Als aanduiding van een soort coalitie zijn deze woorden met een kleine letter, want het zijn dan geen eigennamen.

Maar als met Paars, Paars-Groen of Paars-Plus naar een (vroeger) werkelijk regerende coalitie wordt verwezen, is het een eigennaam met een hoofdletter. Het Witte Boekje noemt Paars in de betekenis 'kabinet met socialisten en liberalen' en de stijlboeken van NRC Handelsblad (2000) en Trouw (2006) geven ook de benamingen Paars I en Paars II. Het bijvoeglijk naamwoord paars in bijvoorbeeld de paarse coalitie is dan weer met een kleine letter.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.