Bijgewerkt: 29 maart 2024

Pandemie heeft een dramatisch effect op het financiële systeem

Nieuws -> Informatief

Bron: IMF
14-04-2020

Wereldwijd financieel stabiliteitsrapport van het IMF. Het IMF ziet de financiële markten zwaar getroffen door de COVID-19 crisis, zei de Financiële Raadsman van het Fonds, Tobias Adrian, bij de persbriefing van het Globale Financiële Stabiliteitsrapport (GFSR) op dinsdag 14 april 2020. Een verdere intensivering van de crisis zou de wereldwijde financiële stabiliteit kunnen bedreigen.

'We worden geconfronteerd met een ongekende crisis en het is essentieel om agressieve beleidsmaatregelen te nemen om de bedreiging van de gezondheid in te dammen, de economische bedreiging in te dammen en de bedreiging van de financiële stabiliteit in te dammen. We gaan deze crisis in met een banksysteem dat meer kapitaal en liquiditeit heeft dan in eerdere crises. En hopelijk zullen de agressieve beleidsmaatregelen die al over de hele wereld zijn genomen, helpen om ons lidmaatschap door deze crisis heen te krijgen' – aldus Adrian.



Adrian zei dat hij over het geheel genomen verwacht dat de rente en de inflatie voor een langere periode laag zullen blijven. 'Hoewel we nooit kunnen uitsluiten dat de inflatie plotseling stijgt of dat de rentetarieven plotseling stijgen, is de verwachting op dit moment dat zowel de rentetarieven als de inflatie voor een langere periode laag zullen blijven. Tegelijkertijd kunnen sommige landen hogere rentetarieven ervaren vanwege de risicobelangen in deze landen. Niet alle landen profiteren dus evenveel van lagere rendementen als landen als de VS, Duitsland of Japan. Sommige landen zouden wat hogere rentes kunnen zien en dat is zeker een risico voor die landen.'

'Banken zijn over het algemeen beter voorbereid op de gevolgen van de pandemie dan vóór de financiële crisis. Vandaag de dag zitten we natuurlijk in het zeer ongunstige economische scenario en onder het WEO-basisscenario verwachten we dat de meeste banken en de meeste banksystemen stabiel zullen zijn. Natuurlijk, sommige banken, in elk land is er een zwakke staart van banken, en in sommige landen kunnen de banksystemen zwakker zijn dan in andere landen. En bovendien kunnen sommige landen bijzonder hard getroffen worden door deze crisis.'- zegt Adrian.

'Het banksysteem heeft veel meer kapitaal en veel meer liquiditeit dan bij het begin van de crisis van 2008. Het kapitaalniveau is drastisch gestegen doordat de regelgeving van het banksysteem is aangescherpt. De toezichthouders van het IMF hebben de afgelopen tien jaar stresstests van de toezichthouders en stresstests van het FSAP uitgevoerd, en die hebben aangetoond dat banken bestand zijn tegen veel ongunstige economische scenario's.'

Foto Amstelveen
(Bron IMF - 2020)

ECONOMISCHE WERELDVOORUITZICHTEN APRIL 2020 van IMF. GROEIPROGNOSES. De COVID-19 gezondheidscrisis zal in 2020 ernstige gevolgen hebben voor de economische activiteit. GLOBALE ECONOMIE, GEAVANCEERDE ECONOMIEËN, OPKOMENDE MARKTEN en ONTWIKKELINGSECONOMIEËN


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is een internationale organisatie met hoofdkantoor in Washington, D.C., die bestaat uit 189 landen die zich inzetten voor wereldwijde monetaire samenwerking, het waarborgen van financiële stabiliteit, het vergemakkelijken van internationale handel, het bevorderen van hoge werkgelegenheid en duurzame economische groei, en het verminderen van armoede over de hele wereld, terwijl ze voor haar middelen periodiek afhankelijk zijn van de Wereldbank.

Opgericht in 1944 tijdens de Bretton Woods Conferentie, voornamelijk door de ideeën van Harry Dexter White en John Maynard Keynes, werd het formeel opgericht in 1945 met 29 lidstaten en het doel om het internationale betaalsysteem te reconstrueren. Het speelt nu een centrale rol in het beheer van betalingsbalansproblemen en internationale financiële crises. Landen dragen middelen bij aan een pool door middel van een quotasysteem, waar landen met betalingsbalansproblemen geld van kunnen lenen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.