Bijgewerkt: 25 juni 2024

Parkeergeld betalen per SMS

Nieuws -> Informatief

Bron: SMS Parking / Wikipedia
01-07-2008

Vanaf 1 juli 2008 is het mogelijk om bij alle betaalde parkeerplaatsen in Amsterdam met de mobiele telefoon te betalen via een SMS bericht. Een eenvoudig Sms’je bij het begin en einde van het parkeren volstaat. Het nieuwe betaalmiddel is ontstaan uit een samenwerking van de gemeente Amsterdam en het bedrijf SMSParking BV.

SMSParking werkt als volgt. De bestuurder parkeert zijn auto en stuurt een SMS met het  zonenummer van de parkeerplaats en kenteken van de auto waarmee hij parkeert naar 4030. Het systeem bevestigt per SMS dat het parkeren is begonnen. Parkeercontroleurs kunnen via het kenteken nagaan dat er voor het parkeren is betaald. Een apart parkeerticket in de auto leggen is dan ook niet nodig. Zodra de bestuurder klaar is met parkeren, stuurt hij een SMS waarin hij alleen de letter “q” vermeldt om door te geven dat het parkeren is beëindigd. Het systeem bevestigt het einde van de parkeeractie per SMS en hierin staat informatie over de zone, met welke auto, tijd , datum en de prijs.

“Het systeem is uitgebreid getest en aangesloten op het controlesysteem van de gemeente Amsterdam”. “SMSParking is snel, flexibel, eerlijk en uitermate klantvriendelijk”. Als bijvoorbeeld de maximale parkeertijd bijna is overschreden, krijgt de gebruiker vijf minuten van te voren een bericht dat SMSParking zal worden beëindigd”. De gebruiker betaalt niet alleen erg gemakkelijk, maar ook per minuut”, zegt Mladen Ciric, directeur van SMSParking Nederland.

“Het systeem is door de eenvoud en transparantie uniek in heel Nederland”. Alle parkeeracties komen duidelijk en overzichtelijk op uw persoonlijke SMSParking pagina. Een groot voordeel van SMSParking is de flexibiliteit omdat kentekens niet gekoppeld worden aan je GSM nummer zodat de parkeerder met iedere auto kan parkeren in Amsterdam. Daarmee is SMSParking de meest gebruiksvriendelijk manier voor betaald parkeren via de mobiele telefoon”.

Om gebruik te kunnen maken van SMSParking, moet de bestuurder zich eenmalig registeren op www.smsparking.nl. Vervolgens kan hij dan via SMS de parkeeractie starten en stoppen. Het parkeergeld wordt achteraf door middel van een automatische incasso geïnd.

Wat is een SMS?

Short Message Service of sms is een dienst om met behulp van een mobiele telefoon korte berichten te versturen of te ontvangen. Sms was oorspronkelijk ontworpen als deel van gsm, maar is nu beschikbaar voor groot aantal typen mobiele netwerken, inclusief de nieuwe UMTS-netwerken.

Het ontvangen van een gewone sms, die van de ene mobiele telefoon naar een andere wordt gestuurd, is steeds gratis, maar voor sommige diensten moet betaald worden.

Geschiedenis

Het idee van het toevoegen van tekstberichten van de ene naar een andere mobiele gebruiker, is aan het begin van de jaren 1980 ontstaan.

Opvolger: MMS

De opvolger van sms is ondertussen ook geïntroduceerd in alle gsm-netwerken: mms. MMS staat voor Multimedia Messaging Service. Via MMS kunnen berichten met tekst, geluid, plaatjes of zelfs videobestanden verstuurd worden. MMS wordt verstuurd via een GPRS-netwerk.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.