Bijgewerkt: 29 september 2023

Parkeren bij Pillows hotel te krap

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
26-02-2009

Bewoners van de Amsterdamseweg menen dat er onvoldoende parkeerruimte komt bij het geplande Pillows Hotel in hun straat. Via de rechter proberen zij gehoor te krijgen.

Het hotel moet komen op de plek waar vroeger het Chinese restaurant Jasmijn stond. Het hotel gaat 54 kamers tellen en in de bouwvergunning zijn 37 parkeerplaatsen opgenomen. Te weinig, vinden de omwonenden, maar zij krijgen de kans niet een bezwaarschrift in te dienen. Hoewel het de gewoonte van de gemeente is om het afgeven van bouwvergunningen in advertenties in het Amstelveens Weekblad te publiceren, is dat voor de eerste fase van de bouwvergunning niet gebeurd en voor de tweede fase vier weken te laat.

Jasmijn Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Het Chinees restaurant Jasmijn lag aan de Amsterdamseweg 407, vlakbij de T-splitsing met de Keizer Karelweg. Sinds 2006 heeft het echter haar deuren gesloten

.
Als gevolg daarvan hebben de bewoners voor de eerste fase de bezwaartermijn helemaal ge­mist en waren zij voor de tweede fase te laat met hun reactie. De bewoners willen dat hun reactie alsnog ontvankelijk wordt verklaard en zijn naar de rechter gestapt.

„We zijn al sinds april vorig jaar met deze zaak bezig," zegt bewoner Rien Blankenstein. „Bezwaren tegen het hotel zelf hebben we niet. De meeste bewoners hier vinden een hotel best passen in de omgeving. Een restaurant erbij, dat spreekt ook wel aan. Maar we zijn bezorgd over het parkeren.

Momenteel kunnen we hier, als we aan het begin van de avond thuiskomen, nog redelijk onze auto kwijt. Laat in de avond is het vaak rondjes rijden om een plek te vinden. En dan is het hotel er nog niet eens." „Voor 54 kamers komen er te weinig parkeerplaatsen. De hotelgasten zijn er 's avonds, wanneer het bij ons al volgeparkeerd staat. Daarnaast komen er feesten, partijen en gasten voor het restaurant."

Pillows Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het Pillows Hotel bord op het perceel aan de Amsterdamseweg 401 in februari 2008


'Schoonheidsprijs niet van toepassing'

„Andere bouwvergunningen worden wél gepubliceerd," zegt Rien Blankenstein. „De gemeente zegt dat publicatie bij de vergunning voor het hotel vergeten is en dat zij het niet wettelijk verplicht is. Maar als de gemeente altijd vergunningen publiceert, dan moet zij dat met deze ook doen."

De rechter moet zich uitspreken over de vraag of bewoners alsnog tegen de bouwvergunning bezwaar mogen indienen. Behalve Blankenstein heeft ook een buurman een procedure lopen. „De zaak is begin februari voorgekomen," zegt Blankenstein. „De gemeente was niet eens aanwezig bij de zitting. Daardoor voelen wij ons niet serieus genomen."

Gemeentewoordvoerder Han van Wel erkent dat op de gang van zaken 'de schoonheidsprijs niet van toepassing is'. „Dit is niet zo handig gegaan, maar voor de inhoud is het niet van betekenis. Normaal wordt een vergunning automatisch op de verzendlijst gezet voor publicatie, maar dat is in dit geval niet gebeurd. Officieel zijn we publicatie niet verplicht, maar we doen dat gewoonlijk wel."

Dat de gemeente niet aanwezig was bij de rechtszaak 'had achteraf niet mogen gebeuren'. „Het dossier is overgedragen aan een andere medewerker en die was niet op de hoogte van de rechtszaak," aldus Van Wel. De gemeente meent dat 37 parkeerplaatsen voldoende is. Ze komen deels onder en deels voor het hotel. Een hotelmedewerker parkeert de auto's dicht naast elkaar zodat op de beschikbare ruimte 49 auto's kunnen staan.

Verder gaat de gemeente ervan uit dat gasten deels met openbaar vervoer en taxi's komen. Zolang de zaak onder de rechter is, kan de bouw niet beginnen. De gemeente ziet in de begane missers geen reden om de omwonenden tegemoet te komen, omdat zij formeel geen fouten zou hebben gemaakt. De gemeente heeft verder een verkeersonderzoek gehouden. Dat is vrijdag afgerond. De resultaten zijn nog niet vrijgegeven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.