Parkeren in vergunninggebieden in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: John Levie
11-06-2012
Wethouder John Levie schrijft het op zijn weblog:
'De afgelopen tijd is er op het gemeentehuis keihard gewerkt aan een nieuwe parkeernotitie. Om het parkeren in de drukste gebieden van Amstelveen ook voor de toekomst goed te regelen. Belangrijkste uitgangspunten daarbij zijn:
- parkeeroverlast voor bewoners zo veel mogelijk beperken
- een zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk vergunning- en handhavingsysteem
- kostendekkendheid,
- verbetering van de handhaving
- een toekomstvaste aanpak
- structureel batig parkeersaldo komt ten goede aan bewoners / vergunninghouders
Helaas bleek voor de vergadering van de raadscommissie Ruimte, Wonen, Natuur (RWN) op 29 mei 2012, dat niet iedereen op hoogte was van de laatste stand van zaken met betrekking tot de parkeernotitie. Ook de belangenvereniging Meander, samen met het wijkplatform Stadshart gingen nog uit van oude gegevens in de door hen verspreide flyer. Dat zorgde voor vele bezorgde e-mails. Gelukkig kon ik, met ondersteuning van de afdeling publiekszaken, wel direct op die persoonlijke mails reageren, zaken rechtzetten en uitleggen wat het nieuwe parkeerbeleid inhoudt.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Wethouder John Levie (BBA)
Daarom hier nog de voor de meeste bewoners meest relevante zaken op een rijtje, dus wat verandert er wel en wat verandert er niet:
- Bewonersvergunning: de papieren vergunning verdwijnt, verder verandert er niets.
Het wordt mogelijk de bewonersvergunning ook via internet aan te vragen. Controle gebeurt door het scannen van het kenteken, net als in veel andere Nederlandse gemeenten.
- Parkeergelegenheid op eigen terrein: er verandert niets.
Iedereen die in het gebied woont, heeft recht op een parkeervergunning (ongeacht parkeergelegenheid op eigen terrein).
- Wachtlijsten voor parkeervergunningen: er verandert niets.
Er komen geen wachtlijsten voor parkeervergunningen.
- Bezoekersvergunningen: er verandert niets.
Deze blijven de komende jaren in de huidige vorm bestaan (met kaart en zonder urenlimiet). Een moderiseringsvoorstel om deze vergunning ook digitaal te kunnen aanbieden wordt samen met een aantal belanghebbenden verder uitgewerkt.
- Handhaving: wordt sterk verbeterd.
Deze wordt voor een groot deel of geheel uitbesteed, waardoor flexibele capaciteit ingezet kan worden op drukke momenten. Dus extra handhaving op drukke momenten.
- Fiscalisering van parkeergebieden: verandert in de vergunninggebieden, met uitzondering van het Stadshart zelf (wijken 1 t/m 3).
Dit is noodzakelijk om handhaving efficiënter te maken en kostendekkendheid parkeren te verbeteren.
- Parkeren niet-bewoners in de vergunningsgebieden 11 t/m 14: er verandert uitsluitend formeel iets .
Een juridische consequentie van fiscaliseren is, dat de gemeente ook niet-bewoners de mogelijkheid moet bieden te parkeren in deze gebieden, ook al is dit niet de bedoeling. Daarom komt er een hoog ontmoedigingstarief in de vergunningsgebieden 11 t/m 14 van minimaal €16 per 4 uur (dus in “blokken”van 4 uur) dat parkeren in een dergelijke woonwijk onaantrekkelijk maakt voor bezoekers van het Stadshart.
Parkeren in de parkeergarages in het Stadshart is circa 50% goedkoper, precies voor de tijd die je wilt parkeren en het scheelt 10 minuten of meer lopen naar de plaats waar je wilt zijn. Op parkeermeters en parkeerborden wordt er op gewezen dat het parkeren in deze gebieden bijna het dubbele kost van parkeren in de parkeergarages. Mocht het ontmoedigingstarief onvoldoende werken, dan kunnen de tarieven verder verhoogd worden.
- Parkeren niet-bewoners in de vergunningsgebieden Meander en stadshart (1 t/m 3): er verandert niets.
In Meander en Stadshart (gebied 1 en 3) komen geen parkeerautomaten, wordt dus niet gefiscaliseerd. Dit gebied willen we nog uitbreiden met gebied 2. Deze gebieden blijven uitsluitend toegankelijk voor vergunninghouders. Parkeren in woonwijken in de vergunningsgebieden is bedoeld voor bewoners, hun bezoekers en andere vergunninghouders. Toekomstgericht en gebruiksvriendelijk.
Dit is èn blijft uitgangspunt van de parkeerregulering in Amstelveen. De samenvatting van het nieuwe parkeren zoals in de raadscommissie van 29 mei 2012 besproken, ter voorbereiding van de raadsvergadering van woensdag 13 juni 2012 om 17.00 uur, is te bekijken via de link. Naast de beantwoording van de e-mails heb ik ook een aantal bewoners persoonlijk gesproken, waarbij ik hun specifieke vragen heb beantwoord.
Het valt me op dat mensen snel roepen dat “de communicatie” van de kant van de gemeente slecht is als je wensen niet geheel vervuld dreigen te worden. Voor de goede orde wil ik wel vermelden dat er juist wel met verschillende wensen van belangengroepen rekening is gehouden met Seniorenraad, Advies Commissie Wonen, Participatiegroep Gehandicapten Amstelveen, belangenvereniging Meander en wijkplatform Stadshart en wijkplatform Elsrijk.
In de commissie RWN zijn er aanvullende vragen gesteld over de financiële kant van het parkeerbeleid. Dit is op 7 juni 2012 naar de raad gestuurd en is te bekijken via de link. De belangrijkste effecten bij aanpassingen ten opzichte van de financiële uitgangspunten het voorliggende raadsvoorstel in dit antwoord zijn:
1. Fiscalisering
a. niet fiscaliseren (gebieden 11 t/m 14) 78.200 euro negatief
b. vervallen Mulder inkomsten 100.000 euro negatief
c. fiscaliseren Stadshart 200.000 euro positief
2. Handhaving bij fiscalisering
a. deels controleurs i.p.v. BOA’s 66.000 euro positief
b. uitbesteding parkeerhandhaving 230.000 euro positief
3. Bezoekersvergunningen
Handhaven papieren bezoekersvergunningen 78.000 euro negatief
Iedereen tevreden houden lukt niemand, ook mij niet. Maar ik wil wel dat mensen zich baseren op de juiste feiten en gegevens. Dat houdt de discussie zuiver en overzichtelijk. Met de nieuwe parkeernotitie slaan we een weg in die een oplossing biedt voor de lange termijn. Kortom, een oplossing met toekomst!'