Bijgewerkt: 25 april 2024

Parlevinken

Nieuws -> Informatief

Bron: Myra van der Vuurst
08-03-2023

'Het was een stralende voorjaarsdag eind april 1984. Een fanfare uit Bovenkerk zorgde voor muziek. Er waren sprekers en majorettes. Er werd met champagne getoost en er was zelfs een bekende voetbaltrainer die een demonstratie penalty schieten kwam geven en ook nog ging zingen. Iets met een kamerbreed tapijt' - schrijft Myra van der Vuurst redactielid van De Gondelkoerier in het laatste nummer van het blad van Waardhuizen.

De Gondelkoerier is het wijkblad voor de Amstelveense wijken Waardhuizen en Middenhoven. Het verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 6.000 exemplaren.

Foto Amstelveen
(Bron De Gondelkoerier - 2023)

Myra van der Vuurst redactielid van De Gondelkoerier

Myra: 'Alles was uit de kast getrokken om het nieuwe winkelcentrum, opgetrokken in Oosterse stijl, feestelijk te openen. De realisatie ervan had enkele jaren vertraging opgelopen, maar eindelijk was het zover! Winkelcentrum Waardhuizen aan de Parlevinker was geopend. En 'parlevinken' zou een begrip worden. Het zou staan voor winkelen in Waardhuizen. Een beleving voor jong en oud, want de winkeliers namen zich voor om elke week iets te organiseren voor de wijkbewoners, zoals poppenkast voor de kleintjes, zodat de ouders rustig boodschappen konden doen, of demonstraties van sportverenigingen en dansscholen.

De bewoners van Waardhuizen waren blij met hun eigen winkelcentrum. Het houten noodgebouw van supermarkt Streefland op het grasveld tussen de Punter, Turfschip en Kotter kon worden afgebroken. De winkel was nu het hart van het nieuwe winkelcentrum.

't Leukste winkelcentrum van Amstelveen' was het volgens de vele advertenties in de Gondelkoeriers uit die tijd. Met een ruime sortering aan vers-winkels, een drogist met stomerij én dierenspeciaalzaak, twee bankfilialen en zelfs een bijkantoor van de PTT! (Voor de jongeren onder ons: de voorloper van Post NL.)

Foto Amstelveen
(Bron Beeldbank Amstelveen - 2014)

Piet Heemskerk (CDA) wethouder Wonen reikt de eerste sleutels uit aan de bewoners van Waardhuizen in oktober 1976. De naam Waardhuizen was ontleend aan een boerderij aan de Amstel, ter hoogte van deze wijk

Nu, bijna veertig jaar later, is de glans van het winkelcentrum verdwenen. Evenals veel winkeliers. Het postkantoor, de Rabobank en de Verenigde Spaarbank waren snel vertrokken. En ook de keurslager, de visboer, de bakker, de groentewinkel, de slijter en de bloemist sloten hun deuren. Op een enkele braderie na wordt er niet veel meer georganiseerd. Het is erg rustig in het winkelcentrum. Te rustig naar mijn mening. Het heeft meer dan alleen een nieuwe supermarkt nodig om het weer levendig te maken. Een verbouwing? Een overkapping? Aantrekkelijkere winkels? Zegt u het maar.

En dan: voorjaar 2024. Ik zie het al helemaal voor me. Een vernieuwd winkelcentrum dat geopend wordt door de burgemeester. Freek Vonk met een slang om zijn nek voor Dierplezier. Hubert van het Ganzenbord die het van een afstandje aanschouwt. Martin Garrix, tenslotte zelf een Amstelvener, die de muziek verzorgt. Zijn goede vriend Max Verstappen die met zijn racewagen door de Punter scheurt en het winkelcentrum zo nieuw leven inblaast. Als dat de buurt niet aan het parlevinken krijgt, dan weet ik het ook niet meer...' Hier kunt u het pdf van het maart 2023 nummer van De Gondelkoerier jaargang 41 lezen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.