Bijgewerkt: 14 augustus 2022

Parochies Urbanus Bovenkerk en Heilige Geest gaan fuseren

Nieuws -> Kerk

Bron: RK Regio Amstelland
11-04-2011

Samengaan parochies Urbanus Bovenkerk en Heilige Geest staat los van gebouwendiscussie

De discussie over het samengaan van de parochies van de St. Urbanus in Amstelveen Bovenkerk en de Heilige Geestkerk moet niet verward worden met de vraag welk kerkgebouw op korte of middellange termijn gesloten zal worden.

urbanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2003)

De St. Urbanuskerk in Bovenkerk


De discussie is vanwege toegezegde gelden door provincie en rijksoverheid voor restauratie van de St. Urbanus begrijpelijk, maar over sluiting van één van de kerkgebouwen is nog geen enkel besluit genomen. Niet door het parochiebestuur van de St. Urbanus, niet door het parochiebestuur van de Heilige Geestkerk, niet door het bisdom Haarlem-Amsterdam en niet door het bestuur van de gezamenlijke RK Kerken in Amstelveen, Amsterdam-Buitenveldert en Ouderkerk aan de Amstel.

Na de viering op zondag 10 april 2011 in de Heilige Geestkerk aan de Haagbeuklaan konden parochianen van de St. Urbanus Bovenkerk en de Heilige Geestkerk vragen stellen over de stand van zaken rond de ontwikkelingen van de parochies. Zoals bekend vinden de vieringen op zondag thans plaats in de Heilige Geestkerk, omdat de St. Urbanus in Bovenkerk vanwege bouwtechnische redenen tijdelijk gesloten is.

Heilig geest Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2003)

De Heilige Geest parochie aan de Haagbeuklaan 3


Op de goed bezochte bijeenkomst werden soms emotionele vragen gesteld over de vraag, of en wanneer de St. Urbanus in Bovenkerk weer opengaat en of dat misschien zou kunnen betekenen, dat de Heilige Geestkerk op termijn gesloten zou gaan worden. ‘Er is echt nog niets besloten over sluiting van één van de kerkgebouwen,’ verzekerden de vertegenwoordigers van beide parochiebesturen.

‘Wat wel aan de hand is, is dat er gelden zijn toegezegd voor de restauratie van de St. Urbanuskerk.’ De St. Urbanuskerk, gebouwd door de bekende 19-eeuwse architect Cuijpers, is een monument en komt daardoor in aanmerking voor restauratie-subsidies.

Om het belang van de bijeenkomst te onderstrepen, was ook de deken van Amsterdam, pater Ambro Bakker sma naar de bijeenkomst gekomen. ‘Wat in heel Nederland aan de hand is,’ zei hij ‘ is, dat parochies meer en meer moeten samenwerken, omdat kerken vergrijzen en het aantal kerkleden terugloopt. Op termijn zullen er dus kerkgebouwen gesloten moeten worden, en dat is een heel pijnlijk proces.’

Maar zoals gezegd, verzekerden nogmaals de aanwezige vertegenwoordigers van de beide parochiebesturen, is over sluiting van één van de twee genoemde kerkgebouwen nog geen enkel besluit genomen. Wat wèl besloten is, is dat de besturen van de twee parochies tot één kerkbestuur willen komen.

Als die samenwerking een feit is, zal zo objectief mogelijk getracht worden om tot een voorlopig besluit te komen om één van de kerkgebouwen te sluiten. De parochianen zullen daarbij volledig worden betrokken. Formeel zal het bisdom Haarlem-Amsterdam daarna het besluit moeten nemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.