Bijgewerkt: 2 december 2023

Pas op met wensballonnen, waarschuwt de brandweer

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
11-12-2012

In de feestmaand december komen ze weer veelvuldig voor; de wensballonnen. Het gebruik van de wensballon is toegestaan, maar Brandweer Amsterdam-Amstelland raadt het gebruik er van af. Wensballonnen kunnen brand veroorzaken.

De wensballon is een lampion die, net als de hete luchtballon, werkt op het principe, dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. De wensballon wordt ook wel Thaise ballon, ufoballon, geluksballon, sky lantern, of gelukslampion genoemd.

Wensballonnen kunnen brand veroorzaken. Het zijn namelijk ongeleide projectielen en eens opgelaten, heeft men er geen invloed meer op. De wensballon is een fragiel object, dat snel kan scheuren of door de invloed van wind als open vuur op ongewenste plaatsen terecht kan komen.In de regio Amsterdam-Amstelland is het oplaten van wensballonnen niet verboden. Wel heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hieraan een aantal strikte regels verbonden. De wensballon mag niet opgelaten worden:

-Bij een windkracht van meer dan 2 Beaufort. Dit betekent, dat hoogstens de bladeren ritselen door de wind! Windkracht 1 of 2 komt bijna niet voor in Nederland, In De Bilt waait de wind gedurende jaarlijks gemiddeld meer dan 95% van het totale aantal uren met windkracht 1 of meer. Het aantal momenten, waarop het is toegestaan om een wensballon op te laten is dus zeer beperkt (max. 18 dagen per jaar).

-Bij regen, of zeer vochtige lucht (bijvoorbeeld mist).

-In een periode van droogte.

-Door personen jonger dan 18 jaar.

-Binnenshuis.

-Binnen een straal van 15 kilometer van (zweef)vliegvelden. Schiphol ligt niet in onze veiligheidsregio, maar een straal van 15 kilometer rondom dit vliegveld beslaat wel een groot gedeelte van de regio.

-Wanneer er een object aan wordt bevestigd anders dan een door de importeur bijgeleverde kaart. De kaarten van de importeur moeten aan een aantal strenge veiligheidsregels voldoen. Wanneer u zelf een kaart, of een ander object bevestigd aan de ballon is deze mogelijk niet veilig.

-Wanneer het papier van de ballon beschadigd is.

-In de omgeving van hoge objecten (huizen, bomen, etc.).

Tevens wordt het aanbevolen om:

-De ballon met twee mensen op te laten.

-Een wachttijd van 1,5 tot 2 minuten in acht te nemen alvorens de ballon na aansteken los te laten. (De wachttijd is afhankelijk van het type ballon.)

-De ballon zo lang mogelijk na te kijken, zodat bij gevaar nog kan worden ingegrepen.

Tevens dient u bij de aanschaf van een wensballon er op te letten, dat deze voldoet aan de eisen van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.