Bijgewerkt: 1 augustus 2021

Passiemuziek in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
07-03-2013

Op vrijdag 15 maart 2013  wordt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, om 20.15 uur het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi (1710 - 1736) uitgevoerd door Leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest samen met enkele  vocale solisten. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is van harte welkom.

Pergolesi Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Giovanni Battista Pergolesi (1710 - 1736) was een Italiaans componist, violist en orgelspeler, een gravure door P. Pirola


Pergolesi is slechts 26 jaar oud geworden, dus een omvangrijk oeuvre heeft hij niet nagelaten: enkele opera's, oratoria en cantates, vooral vocale composities. Het bekendst zijn de opera La serva padrone en het Stabat mater geworden, dat hij evenals een Salva regina vlak voor zijn dood voltooide. Hij was toen (waarschijnlijk) al ruim een half jaar ziek (tuberculose) en wist, dat hij niet meer zou herstellen.

Pergolesi schreef zijn werk op verzoek om een ander Stabat mater, dat van Alessandro Scarlatti dat toen een aantal jaren achtereen in Napels in de passietijd was uitgevoerd, te vervangen.

Beide werken gebruiken twee solo-stemmen, die begeleid worden door strijkers en continuo. Omdat Pergolesi voor het eerst de toen nieuwe lyrisch galante, expressieve stijl (Empfindsamkeit) gebruikte in liturgische muziek, riep het werk bij het verschijnen naast bewondering ook weerstand op.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.