Bijgewerkt: 2 december 2023

Pensioenregeling vergelijken met Pensioen 1-2-3

Nieuws -> Informatief

Bron: Pensioenfederatie
12-10-2014

Werknemers die van baan wisselen, kunnen straks gemakkelijker hun huidige en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijken. Pensioen 1-2-3, ontwikkeld door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, wordt in 2016 beschikbaar gesteld aan iedereen met een nieuw dienstverband.

Hoe werkt het?

Pensioen 1-2-3 is een gelaagd communicatiemiddel, dat de deelnemer in drie stappen, van hoofdlijn tot in detail, wegwijs maakt in de eigen pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 wordt bij voorkeur digitaal aangeboden. Dat maakt het mogelijk, dat de deelnemer vanuit de beknopte informatie in laag 1 kan doorklikken naar laag 2 met meer detailinformatie. Laag 3 bevat onder meer het complete pensioenreglement. Pensioen 1-2-3 gaat de startbrief vervangen die iedere nieuwe deelnemer aan een pensioenregeling nu nog krijgt. Die startbrief is, mede door alle wettelijke eisen die eraan worden gesteld, in de afgelopen jaren uitgedijd tot een omvangrijk document, dat nauwelijks gelezen wordt.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2014)

Pensioen 1-2-3 is een gelaagd communicatiemiddel, dat de deelnemer in drie stappen, van hoofdlijn tot in detail, wegwijs maakt in de eigen pensioenregeling


Uitvoerig getest

Vergeleken met de startbrief is Pensioen 1-2-3 kort en bondig, herkenbaar door de uniforme opzet en visueel aantrekkelijk vanwege het gebruik van iconen. Daarvoor hebben de symbolen die sinds jaar en dag worden gebruikt in kampeergidsen model gestaan. Door de uniforme opzet is het bovendien veel eenvoudiger om verschillende pensioenregelingen met elkaar te vergelijken.

De Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars zijn bij de uitwerking van dit idee niet over één nacht ijs gegaan. De opzet en de iconen zijn uitvoerig getest en net zolang bijgeschaafd, totdat de deelnemers positief waren over het resultaat. Daarbij werd niet alleen getest op begrijpelijkheid, volledigheid en relevantie, maar ook op toegankelijke vormgeving die aanzet tot lezen.

Wettelijk verplicht in 2016

Pensioen 1-2-3 maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel Pensioencommunicatie, dat nu in de Tweede Kamer ligt. Na de wettelijke verankering moeten verzekeraars en pensioenfondsen Pensioen 1-2-3 in 2016 gebruiken als vervanger van de startbrief.

Voor alle duidelijkheid: Pensioen 1-2-3 vervangt niet het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Pensioen 1-2-3 geeft algemene informatie over de pensioenregeling. Het UPO laat zien, wat de deelnemer persoonlijk opbouwt. De mogelijkheden om de visuele opzet van Pensioen 1-2-3, inclusief de iconen, een plek te geven op het UPO model voor 2016 en ook in de verdere doorontwikkeling van www.mijnpensioenoverzicht.nl , worden nader bezien. Link: www.pensioen123.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.