Pergamano vierde haar 25 jarig jubileumfeest
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb / Pergamano
16-09-2013
Op zaterdag 14 september 2013 vierden alle betrokkenen het 25 jarig jubileumfeest van Pergamano in het Noorddamcentrum in Bovenkerk/Amstelveen. Honderden, vooral vrouwen vanuit alle windstreken van het land, maar ook uit België en Denemarken, United Kingdom en Italië kwamen naar het wijkcentrum, om hun kunsten aan iedereen laten zien.
Om eerlijk te zijn had de redactie van Amstelveenweb nog nooit over Pergamano gehoord, hoewel deze club toch al 25 jaar bestaat. Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, was uitgenodigd door de bestuursleden van het bedrijf Craftlines BV uit Uithoorn, dat Pergamano beheert en gelukkig, dat de burgemeester de redactie van Amstelveenweb.com informeerde, zodat er verslag gedaan kon worden. Dus liep de redactie samen met de burgemeester langs de tafels met werkelijk onvoorstelbaar prachtige papierkunstwerkjes.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Het Pergamano bestuur ontvangt Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen in het Noorddamcentrum in Bovenkerk
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
De leden van de Pergamano club hebben druk in de zaal
Bedrijfsleider Tiemen Venema en zijn echtgenote Martha Ospina (uit Bogota, Colombia) en zoon Peter ontvingen ons bij de ingang van de zaal en mevrouw Ospina vertelde met grote snelheid en Zuid-Amerikaanse dynamiek over, hoe ze de uit Colombia afkomstige papierhobby Tarjetería had geleerd als jong meisje van de lokale nonnen van de kerk.
Toen zij naar Nederland kwam introduceerde ze in 1987 de papierkunst in Nederland. Vanwege het feit, dat de daarvoor benodigde materialen niet beschikbaar waren, besloot het echtpaar deze zelf te gaan ontwikkelen en te produceren. Mijnheer dacht lekker van zijn pensioen te kunnen genieten, maar dat ging mooi niet door en in 1988 stichten beiden het bedrijf Marjo-Arte en introduceerden zij de inmiddels wereldberoemde waaier voor het Pergamano merk.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Martha Ospina met haar echgenoot Tiemen Venema vertellen over het ontstaan van het bedrijf Pergamano
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
De verjaardagstaart van Pergamano, uiteraard van papier gemaakt
Over de distributie van de Pergamano materialen had Tiemen Venema ook nagedacht en na de nodige research was zijn keus op de firma Comar gevallen, een groothandel, die gespecialiseerd is in creatieve papierhobby’s en technieken zoals origami en papierfiligraan in Nederland. Later kozen ze Kars & Co BV, die was immers het allergrootst en had connecties naar België. Duitsland was ook bekend van de papierhobby’s : driedimensionale decoupage knipvellen en origami.
Het eerste Pergamano artikel verscheen in 2006 in het januari-februari nummer (nr. 125) van HobbyHandig. Na de succesvolle lancering van Pergamano in Nederland, is de kunst nog in 25 landen verspreid over de gehele wereld, geïntroduceerd. Nog steeds sluiten landen zich hierbij aan. In 1997 heeft Peter Venema de zaken overgenomen van zijn vader en uitgebreid tot een bedrijf van internationale allure. Dit leidde tot de naamsverandering: Pergamano International. Sinds het jaar 2000 is het bedrijf gevestigd in Uithoorn.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Pergamano kunst
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Pergamano kunst
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Pergamano kunst
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Pergamano kunst
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Pergamano kunst
Na de welkomstwoorden van Tiemen en Martha liep de redactie langs de tafels en bij elke tafel stonden we weer versteld, wat een mooie kunst dit is. Het was wat lastig om aan deze en gene uitleg te vragen, omdat er mensen uit Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en België waren en je telkens moest checken in welke taal je je vragen zou stellen.
Er waren nauwelijks mannen aanwezig die deze hobby uitoefenen, behalve aan de tafel van een Belgisch echtpaar. Na de rondgang hield kwam Tiemen achter de microfoon op het podium en heette iedereen welkom, met name de burgemeester. Het liefst had Martha het woord gevoerd, maar zij wordt te snel emotioneel.
Tiemen toch ook wel, maar hij vertelde over de kunst en dat er een jubileumboekje is gemaakt over de 25 jaar Pergamano kunst. Hiervoor heeft hij een heel strenge selectie moeten toepassen wat beeldmateriaal betreft, anders werd het een niet te tillen boek. In het boek is ook een DVD met diverse afbeeldingen te vinden. Vervolgens kreeg Jan van Zanen het woord.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Burgemeester Jan van Zanen introduceert het Pergamano jubileumboek met Peter Venema, Martha Ospina en Tiemen Venema
Toen kwam het ‘moment suprême’,, de heer Van Zanen mocht aan een touw trekken. Hierdoor kwamen er ballonnen uit de lucht gevallen en tot slot het nieuwe boekwerkje. Het waren een heel leerzame uurtjes voor de redactie en vermoedelijk zal er nu vaker een nieuwsbericht volgen over deze kunst op amstelveenweb.com.
Tarjetería, of Pergamano?
Tarjetería is een eeuwenoude techniek van het versieren van papier. Dit werk begon in de kloosters, waar de zusters woonden in ze hebben een techniek ontwikkelden en een soort handleiding maakten en dat werd zoals, dat we nu kennen de 'Spaanse Tarjetería'.
Een kenmerk van deze kunst is die tot vandaag heeft overleefd is, dat het een volledig handgemaakte proces is, waardoor het werken allemaal verschillend zijn en hebben een bijzonder opvallend karakter. Alle kaarten worden gemaakt met ornamenten als linten, bloemen, gekleurd papier met alle mogelijke versieringen.
Rodrigo de Bastidas, een Spaanse ontdekkingsreiziger landde in 1500 als eerste op de Colombiaanse kust. In 1509 stichtte Alonso de Ojeda de noordwestelijke kustplaats San Sebastian de Urabá. Vasco Nuñez de Balboa stichtte Santa Maria la Antigua del Darién van waaruit hij een expeditie ondernam naar de Pacifische kust (1513). Met Santa Marta (1525) en Cartagena (1533) kreeg men de kust in handen en van daaruit begon de koloniale overheersing van het binnenland, aangemoedigd door de mythe van 'El Dorado', de overvloedige bron van goud.
Tot 1810 was het land een kolonie van Spanje en een belangrijke bron van goud, maar in dat jaar verklaarde Colombia zich onafhankelijk. Dus door de bezetting door de Spanjaarden bracht de 'Spaanse Tarjetería' naar de Colombiaanse kloosters, waar de nonnen hebben de kunst doorgegeven aan de lokale bevolking en tegenwoordig kunnen de Nederlanders ook genieten van deze prachtige, maar zeer tijdrovende hobby. Kijk ook rond op de website van Pergamano en wie weet, wordt u ook een tarjetería kunstenaar!