Bijgewerkt: 2 december 2022

Petitie tegen eindexamen Nederlands

Nieuws -> Informatief

Bron: Taalpost
03-06-2013

Het huidige eindexamen Nederlands in Nederland toetst geen zinvolle kennis. De examens die tienduizenden scholieren ieder jaar afleggen, kunnen ze alleen halen als ze hun kritische vaardigheden uitschakelen. Dat is het tegenovergestelde van wat er van toekomstige burgers verwacht mag worden.

Dat stelt een groep hoogleraren van alle Nederlandse universiteiten, waar Nederlands wordt gedoceerd in een vandaag uitgegeven gezamenlijke verklaring. Tegelijkertijd is vandaag een petitie op internet gepubliceerd. Alle betrokkenen kunnen hier ook hun zorgen uiten.

Uit de petitie: Eindexamen Nederlands moet anders

Wij roepen op tot een ingrijpende herziening van het eindexamen Nederlands, op vwo, havo en vmbo. De inhoud van het schoolvak Nederlands zou, net als bij andere schoolvakken, altijd een combinatie van kennis en vaardigheden moeten zijn, die op een verantwoorde manier getoetst wordt.

nl Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Het huidige eindexamen Nederlands in Nederland toetst geen zinvolle kennis


Wij (aspirant-)docenten Nederlands op alle onderwijsniveaus; scholieren; ouders; betrokken burgers constateren, dat er grote problemen zijn met de (open en meerkeuze-)vragen die gebruikt worden in het huidige eindexamen; dat er bovendien geen wetenschappelijke basis is voor de terminologie die in de vragen gehanteerd wordt.

Het onderwijs in taal heeft sinds enkele jaren de hoogste prioriteit. We hebben echter twijfels, of de opleiding tot het huidige eindexamen iets bijdraagt aan daadwerkelijke kennis van taal of taalvaardigheid en verzoeken daarom een ingrijpende herziening van het eindexamen Nederlands, op alle niveaus.

De inhoud van het schoolvak Nederlands zou, net als bij andere schoolvakken, altijd een combinatie van kennis en vaardigheden moeten zijn, die op een verantwoorde manier getoetst wordt. Lees ook: Examen VWO 2013 (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.