Bijgewerkt: 21 september 2021

Pfizer start studie van nieuw oraal anti coronavirus middel

Nieuws -> Informatief

Bron: Pfizer Inc.
24-03-2021

Pfizer start Fase 1 studie van nieuw oraal antiviraal therapeutisch middel tegen SARS-CoV-2. Tot op heden uitgevoerde in-vitro studies tonen aan dat de klinische kandidaat PF-07321332 een krachtige proteaseremmer is met een krachtige antivirale activiteit tegen SARS-CoV-2. Dit is de eerste oraal toegediende coronavirus-specifieke onderzoeks- proteaseremmer die geëvalueerd wordt in klinische studies, en volgt op Pfizer's intraveneus toegediende onderzoeks- proteaseremmer, die momenteel geëvalueerd wordt in een Fase 1b multi-dosis studie in gehospitaliseerde klinische studiedeelnemers met COVID-19

Pfizer Inc. (NYSE: PFE) kondigde op 23 maart 2021 aan dat het overgaat naar meervoudige oplopende doses na het voltooien van de dosering van enkele oplopende doses in een Fase 1-studie bij gezonde volwassenen om de veiligheid en verdraagbaarheid te evalueren van een onderzoekend, nieuw oraal antiviraal therapeuticum voor SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Deze Fase 1 studie wordt uitgevoerd in de Verenigde Staten. De orale antivirale klinische kandidaat PF-07321332, een SARS-CoV2-3CL protease inhibitor heeft krachtige in vitro antivirale activiteit tegen SARS-CoV-2 aangetoond, alsook activiteit tegen andere coronavirussen, wat wijst op potentieel gebruik voor de behandeling van COVID-19 alsook potentieel gebruik om toekomstige coronavirusbedreigingen aan te pakken.'Om de COVID-19-pandemie aan te pakken is zowel preventie via een vaccin als een gerichte behandeling van degenen die het virus oplopen nodig. Gezien de manier waarop SARS-CoV-2 muteert en de aanhoudende wereldwijde impact van COVID-19, lijkt het waarschijnlijk dat het van cruciaal belang zal zijn om toegang te hebben tot therapeutische opties, zowel nu als na de pandemie,' zegt Mikael Dolsten, MD, PhD, Chief Scientific Officer en President, Worldwide Research, Development and Medical van Pfizer. 'We hebben PF-07321332 ontworpen als een potentiële orale therapie die kan worden voorgeschreven bij het eerste teken van infectie, zonder dat patiënten in het ziekenhuis moeten worden opgenomen of in kritieke zorg moeten verblijven. Tegelijkertijd is de intraveneuze antivirale kandidaat van Pfizer een potentiële nieuwe behandelingsoptie voor gehospitaliseerde patiënten. Samen hebben de twee het potentieel om een end-to-end behandelingsparadigma te creëren dat een aanvulling is op vaccinatie in gevallen, waar de ziekte nog steeds optreedt.'

Proteaseremmers binden zich aan een viraal enzym (protease genaamd), waardoor het virus zich niet kan vermenigvuldigen in de cel. Proteaseremmers zijn doeltreffend gebleken bij de behandeling van andere virale ziekteverwekkers zoals HIV en hepatitis C-virus, zowel alleen als in combinatie met andere antivirale middelen. Momenteel op de markt gebrachte therapeutica die virale proteasen aanpakken worden over het algemeen niet geassocieerd met toxiciteit en als zodanig zou deze klasse van moleculen mogelijk goed verdragen behandelingen tegen COVID-19 kunnen opleveren.

De Fase 1 studie is een gerandomiseerde, dubbelblinde, sponsor-open, placebo-gecontroleerde, enkelvoudige en meervoudige dosis-escalatiestudie bij gezonde volwassenen om de veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek van PF-07321332 te evalueren.

De start van deze studie wordt ondersteund door preklinische studies die de antivirale activiteit aantoonden van dit potentiële 'first-in-class' SARS-CoV-2 therapeuticum dat specifiek ontworpen werd om de replicatie van het SARS-CoV2-virus te remmen. De structuur van PF-07321332 zal, samen met de pre-klinische gegevens, gedeeld worden in een COVID-19 sessie van de voorjaarsvergadering van de American Chemical Society op 6 april 2021. Pfizer onderzoekt ook een intraveneus toegediende, experimentele protease inhibitor, PF-07304814, die momenteel in een Fase 1b multi-dosis studie zit in gehospitaliseerde klinische studiedeelnemers met COVID-19.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.