Bijgewerkt: 28 januari 2022

Piet Tijstermanlaan is de vierde straatnaam van de De Scheg

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-07-2016

Piet Tijsterman, oud-Amstelvener, mede-oprichter van sportverenigingen in Amstelveen èn eigenaar van een voormalige sportwinkel in het Oude Dorp, krijgt een eigen straatnaam in Amstelveen. De Piet Tijstermanlaan. Zijn zoon Jan en schoondochter Resia ontvingen het straatnamenbord uit handen van sportwethouder Peter Bot op vrijdag 8 juli 2016 bij de start van de laatste van de drie schoolatletiekdagen op AV Startbaan die werden georganiseerd in verband met de EK Atletiek in Amsterdam.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2016)

Peter Bot wethouder Sport, schoondochter Resia en zoon Jan van Piet Tijsterman met het nieuwe straatbord van De Scheg op de AV Startbaan


De gemeente riep in december 2015 onder het motto ‘het cement van Amstelveen’ inwoners op om namen van Amstelveners in te sturen voor de nieuwste en waarschijnlijk laatste nieuwbouwwijk van Amstelveen ten zuiden van Westwijk. De bouw van de nieuwe wijk De Scheg start naar verwachting rond 2018.

Jan Tijsterman: “Mijn vader heeft veel voor het sportverenigingsleven betekend. Hij was begin jaren 1960 initiatiefnemer en de eerste voorzitter van Schaatsvereniging De Poelster en stond aan de wieg van de heroprichting van voetbalvereniging NFC in 1942. Deze vereniging ontwikkelde zich tot een grote, algemene sportvereniging met verschillende afdelingen naast de hoofdafdeling voetbal. Uit NFC is bijvoorbeeld Atletiek Vereniging Startbaan ontstaan. Ook keurde hij in opdracht van de gemeente ´s winters de betrouwbaarheid van het ijs op de Poel. In 1948 startte hij een Sportwinkel in het Oude Dorp. Ik ben heel trots op het vernoemen van mijn inmiddels overleden vader met een straatnaam in De Scheg”.

Foto Amstelveen
(Bron particuliere collectie - 2016)

De sportartikelenhandel het 'Sporthuis' van Piet Tijsterman aan de Dorpsstraat 88 in 1991


Peter Bot (BBA) wethouder Sport: “Mijn keuze viel op Piet Tijsterman. Vanwege zijn grote verdiensten voor verschillende sporten en sportverenigingen in Amstelveen. De Poelster en NFC bestaan nog steeds. En menig Amstelvener heeft zijn, of haar eerste voetbaltenue, of nieuwe schaatsen gekocht in ‘Sporthuis Piet Tijsterman’. Een verdiende plek naast Gabrielle Cevat, Henk Godthelp en Toon de Haas die ook een straatnaam krijgen.” De vijfde door het college gekozen straatnaam wordt na de zomer bekend gemaakt.

Foto Amstelveen
(Bron particuliere collectie - 2016)

Piet Tijsterman aan het werk in zijn sportartikelenhandel


De Scheg?

De Scheg in de Noorder Legmeerpolder is de voorlopig laatste uitbreidingslocatie van Amstelveen. Het gebied is ongeveer 45 hectare groot en ligt ten zuiden van Westwijk tussen de Legmeerdijk en Bovenkerkerweg. De gemeente wil hier op deze locatie 800 woningen laten bouwen. De bedoeling is, dat het gebied door marktpartijen wordt ontwikkeld, de gemeente voert namelijk geen actief grondbeleid (afgezien van een enkele jaren geleden aangekocht perceel van 1,5 hectare). In het gebied zijn ongeveer 12 grondeigenaren aanwezig, waarvan een consortium van Bouwfonds Property Development, Syntrus Achmea en Roosdom Tijhuis zo’n 20 hectare in handen heeft. Voor de rest heeft Grondontwikkeling Nederland een steeds groter aantal percelen in de verkoop voor particuliere beleggers en wensen enkele andere partijen hun percelen te verkopen aan ontwikkelaars. Ook zijn er nog enkele actieve agrarische bedrijven in het gebied (tuinbouw en akkerbouw), maar zij zijn bereid hun bedrijfsvoering te beëindigenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.