Bijgewerkt: 20 juni 2024

Plaatsing van leerlingen op het VO is anders door coronacrisis

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-04-2020

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen informeert de leden van de gemeenteraad van Amstelveen over de stand van zaken plaatsing van leerlingen op het voortgezet onderwijs:

'Geachte raad,

Hierbij informeren wij u over de voortgang van de kernprocedure en de stand van zaken op dit moment. De plaatsing van leerlingen op het VO verloopt dit jaar anders dan anders door de corona­ crisis. Normaal melden leerlingen zich aan op basis van hun schooladvies. Dit advies kan later, op basis van de resultaten van de eindtoets nog worden bijgesteld. Deze laatste mogelijkheid is vervallen. De eindtoets gaat niet door.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen


De leerlingen geven een voorkeur op en melden zich aan bij de school van hun keuze. Er is voor alle leerlingen plaats. De knelpunten zitten bij leerlingen die een mavo en mavo/havo advies hebben gekregen. Deze leerlingen kiezen liever voor een scholengemeenschap dan voor de mavo van de Panta Rhei of de Westplas. Hierdoor kunnen het Amstelveen College en het Hermann Wesselink College niet al deze leerlingen plaatsen en hebben moeten loten.

Er is veel geïnvesteerd om de Panta Rhei en het Wellantcollege de Westplas in Aalsmeer als goede optie neer te zetten, o.a. door de doorstroom naar havo makkelijker te maken. In samenwerking met het Hermann Wesselink College en het Amstelveen College is in ieder geval doorstroom na de vierde klas goed geregeld. Er wordt gewerkt om ook tussentijdse doorstroom, bijvoorbeeld na de brugklas, mogelijk te maken. De kernprocedure is de verantwoordelijkheid van het onderwijs. Voor alle leerlingen wordt een plaats gezocht.Stand van zaken 7 april 2020. In totaal hebben 1818 leerlingen zich aangemeld in de kernprocedure. Alleen het Amstelveen College en het Hermann Wesselink College hebben moeten loten. Op 31 maart zijn de meeste leerlingen geplaatst op hun school van voorkeur (91,9%). De leerlingen, waarbij dat niet is gelukt konden zich tot uiterlijk 3 april aanmelden op de school van hun tweede of derde keuze. Hierbij is 99% van alle aangemelde leerlingen geplaatst.

De laatste leerlingen (1 %) worden in overleg geplaatst op een school. Daarvan  zijn er 8 op de school van de 4de keuze geplaatst, 3 buiten Amstelland en 5 hadden te weinig voorkeuren opgegeven. Een aantal leerlingen kiest al in de eerste ronde voor een school buiten  de gemeente, bijvoorbeeld Amsterdam. Voor de laatste twee leerlingen (en de 5 met te weinig voorkeuren) wordt in overleg een school gezocht.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.