Bijgewerkt: 4 maart 2024

Plan arbeidsvoorwaarden ambtenaren moet in de prullenbak

Nieuws -> Overheid

Bron: FNV
26-02-2012

Regeringspartij CDA en oppositiepartij D66 komen gedeeltelijk terug op hun plan om de rechtspositie van ambtenaren te wijzigen. Woensdag 22 februari 2012 bleek, dat zij voor politieagenten en officieren van justitie een extra uitzondering willen maken, door hun ontslagregeling met rust te laten.

Abvakabo FNV wil, dat de parlementariërs geheel tot bezinning komen. De Kamerleden moeten ook de regelrechte aanslag die zij beramen op de arbeidsvoorwaarden van honderdduizenden medewerkers van de overheid, zoals brandweermannen, inspecteurs, vuilnismannen en beleidsambtenaren uit hun hoofd zetten.

 Abvakabo FNV vindt de plannen van CDA en D66 om arbeidsvoorwaarden van ambtenaren af te schaffen lichtzinnig en respectloos. Fatma Koser Kaya en Eddy van Hijum lijken niet te beseffen, wat zij met hun initiatiefwetsvoorstel aanrichten. Volgens de Kamerleden gaat het alleen om een formele wijziging van de rechtspositie van ambtenaren, die geen invloed zou hebben op de rechten en plichten van individuen.

ambtenaar Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

'De Kamerleden moeten ook de regelrechte aanslag die zij beramen op de arbeidsvoorwaarden van honderdduizenden medewerkers van de overheid uit hun hoofd zetten'


Maar het tegendeel is waar. In het voorstel worden de rechtspositieregelingen (de ambtenaren cao's) afgeschaft, ongeacht of er al nieuwe cao's zijn afgesloten. Als er nog geen nieuwe cao is, wordt het wettelijk minimum het startpunt van de onderhandelingen. Daarmee zetten Koser Kaya en Van Hijum de ambtenaren op 100 procent achterstand ten opzichte van de werkgevers.

 Koser Kaya en Van Hijum zetten de werknemersorganisaties volledig buitenspel met hun initiatiefwet. In een tijd van cao-conflicten, waarin ook nog eens tienduizenden banen op het spel staan, is dat ongehoord.

Bovendien is het wettelijk niet eens geoorloofd wijzigingen aan te brengen in de arbeidsvoorwaarden van overheidspersoneel, als de werknemersorganisaties daarin niet worden gekend. Abvakabo FNV zal dat desnoods afdwingen via de rechter. Voor meer informatie lees: bonden dreigen met rechter om initiatiefwetAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.