Bijgewerkt: 29 juni 2022

Plan voor lokale tv-omroep

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Weekblad
18-06-2009

Een eigen televisie omroep voor Amstelveen. Liefst al eind augustus/ begin september. Het wachten is op toestemming van het Commissariaat voor de Media en de gemeente. „Zodra die binnen is, dan kunnen we meteen van start," zegt Richard Nap, één van de initiatiefnemers.

Samen met Bart Vuijk (piloot) richtte Nap (eigenaar van een automatiseringsbedrijf) de Media Stichting Amstelveen op. De twee Amstelveners denken, dat er binnen de gemeente voldoende mogelijkheden zijn om mooie televisie te maken. „Denk maar eens aan het Japan Festival en de SamenLoop voor Hoop die vorige week zijn gehouden," zegt Nap. „Dat zijn mooie gebeurtenissen die je uitstekend op de televisie kunt brengen. Zo is er elke week wel wat. Wij denken dat als zulke evenementen ruim tevoren iedere dag op tv worden aangekondigd dat er dan misschien wel het dubbele aantal bezoekers op afkomt."

In Amstelveen bestaan al heel lang plannen voor lokale televisie. RTV Amstelveen is de gedoodverfde kandidaat om dit te realiseren, maar er is nog altijd niets te zien. In feite is de nieuwe zender uit op de tv-licentie van RTV. Op 24 augustus 2009 loopt de radio- en tv-licentie van RTV af. B en W staan positief tegenover verlenging, inclusief het tv-gedeelte.

De stichting heeft een aanvraag bij het Commissariaat voor de Media lopen. De gemeente heeft tot dusver van het CvdM geen verzoek om advies ontvangen. „We wachten af," zegt een woordvoerster van de gemeente. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de RTV-licentie en dat moet al in juli gebeuren. „RTV Amstelveen heeft zijn kans gehad," meent Nap. „Ze hebben een groot bedrag aan subsidie keurig opgemaakt, maar Amstelveen heeft nog altijd geen lokale tv."

Er is slechts plaats voor één zender in Amstelveen. De nieuweling heeft bovendien, om de eerste twee jaar door te komen, subsidie nodig van de gemeente. „We denken daarna onszelf te kunnen bedruipen," zegt Nap. Er moeten dan natuurlijk wel kijkers zijn. „Amstelveners kennen RTV alleen van erlangs zappen," zegt Nap. „Kijkers zappen daar niet doelbewust naar toe. Dat willen wij veranderen.

Als kijkers langs zappen en er is wat te zien is, dan blijven ze wel hangen. Onze eerste fase is erop gericht zo snel mogelijk te zorgen dat er wat te zien valt. Aan het herhalen van programma's, net als bijvoorbeeld SBS doet, ontkomen we niet, maar we denken aan vier uur unieke televisie per dag. In de tweede fase gaan we adverteerders werven." In eerste instantie moet de omroep draaien op vrijwilligers. In een later stadium kan er ook betaalde staf komen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.