Bijgewerkt: 22 december 2024

Platform Buurbouw in het Meanderpark te Amstelveen opgestart

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen/Rijkswaterstaat/Amstelveenweb
09-01-2020

Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de rijksweg A9 Badhoevedorp-Holendrecht moeten er bomen en struiken die nu langs de huidige A9 staan, worden verwijderd. Vanaf maandag 6 januari 2020 startte de aannemer met deze werkzaamheden in Amstelveen en voor de bewoners werd via platform Buurbouw faciliteren Rijkswaterstaat, VEENIX en de gemeente initiatieven uit de omgeving, een eerste actie in werking gezet. Dit was de Buurbouw in het Meanderpark.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het toegangsbord van het Meanderpark


Bij de vierde Meandertoren, waar ook de fietstunnel naar de Burgemeester Rijnderslaan is, konden buurtbewoners zich verzamelen en mochten uit het Meanderparkje struikjes en planten spitten om mee naar huis te nemen. Niet om later terug te geven voor de nieuwe aanleg van het park, maar als aandenken aan het parkje. Op deze plek wordt namelijk afrit 5 van de A9 aangelegd, maar er komt wel een Meanderpark terug, op de overkapping.

Het Meanderpark is een heempark dat begin jaren 1960 werd aangelegd op de kale strook tussen A9 en de 6 nieuwe torenflats die daar toen net neergezet waren. Het boeiende ontwerp is van Chris Broerse, de bekende eerste directeur van de Dienst Plantsoenen die zoveel heeft bijgedragen aan Amstelveens reputatie op het gebied van inheemse flora in haar parken en groen

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

In de tent in het Meanderpark kunnen de bezoekers vogelhuisjes en insectenhotels in elkaar monteren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

In de tent wordt hard gewerkt, want straks gaat het park verdwijnen en de verwachting is dat de hier levende vogels
toch wel in de buurt zullen blijven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Quinn Rill staat even trots stil voor de foto met zijn net gemaakte vogelhuisje


In het park bij de fietstunnel waren de week ervoor al enkele bomen omgezaagd en één van de boomstronken werd bewerkt door Sander Boom (hoe toepasselijk). Hij maakte van de stronk een prachtige feniks. Dat hij een echte 'boom-carver' is kunt u zien op zijn website Boom-woodcarving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Sander Boom maakt met zijn elektrische zaag door houtsnijden een feniks vogel van een net gekapte boom van de Fideliolaan.
In de Oudgriekse folklore is een feniks (φοῖνιξ) een langlevende vogel die cyclisch regenereert of op een andere manier weer
geboren wordt. In verband met de zon krijgt een feniks nieuw leven door het ontstaan van de as van zijn voorganger.
Feeniks is eigenlijk een verwijzing naar de hoofdaanemer van het A9 project: VEENIX


Rob Ellermeijer (VVD) wethouder van onder meer Verkeer en Vervoer met Floor Gordon (D66) wethouder van onder meer Groen, Natuur en Milieu Educatie en de heer Kees Abrahamse Omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat waren ook aanwezig. Floor op 'voor gevaar waarschuwende hakkenschoenen', waar ze dapper over de veengrond van het Heempark stapte en met deze en gene een praatje maakte. In een tent kon men met iemand van VEENIX de flora en fauna bespreken en konden bewoners met hulp van de planken van de gekapte bomen een insectenhotel of vogelhuisje in elkaar zetten. Dat mochten ze ook mee naar huis mochten nemen en zo was bijvoorbeeld Quinn Rill met zijn vrienden bij de tent geweest en ging ook vol trots met een vogelhuisje naar huis. Het was al met al een gezellig samenzijn daar in het zompige parkje. Even verder op de stoep voor de Meander stond een Koek & Zopie caravan, waar men warme soep, een broodje of iets fris kon kopen, om weer bij te komen van de noeste arbeid.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Floor Gordon (D66) wethouder van Groen met Rob Ellermeijer (VVD) wethouder van Verkeer en Vervoer en Kees Abrahamse omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat bespreken de stand van zaken over de start van de verbouwing van A9


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De kleuren van de schoenen van Floor Gordon passen goed bij de kleuren van Rijkswaterstaat


De redactie van Amstelveenweb ging ook nog even kijken bij de voormalige oprit van de Burgemeester Boersweg naar de A9 net voor de hoge flat aan de Fideliolaan. Daar was men al druk bezig met de bomenkap, dus de plannen voor de A9 worden nu toch echt werkelijkheid qua uitvoering. Op een eerdere informatiebijeenkomst had men verteld dat het kappen van de bomen nodig is, omdat er begin van de zomer gestart wordt met het verleggen van kabels en leidingen, het bouwen van de tijdelijke bruggen over de A9 en het slopen van een aantal panden, zodat de weg aangelegd kan worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

In een caravan naast een Meanderflat van 'Roads Happens' van Roads in Amsterdam kunnen de bezoekers iets eten en drinken. Roads biedt cliënten intensieve begeleiding, waarbij arbeid een belangrijk onderdeel vormt van het herstelprogramma. Hun doelgroep heeft vaak een lange afstand tot de arbeidsmarkt


Er worden ruim 5000 bomen gekapt, echter niet alle bomen. Een deel tussen het talud van de A9 en de sloot Meander gaat weg, maar de bomen tussen de sloot en de Meanderflats blijven. Het vrijgekomen hout van de bomen kan bijna helemaal worden behouden: 41% voor zaag- en emballage hout, 36% voor plaatmaterialen, 10% naar papier en andere toepassingen en  de overige procenten is gewoon afval, want dat zijn de kleine takjes en stukjes. Die bomen moeten ook vroeg worden gekapt omdat er nog archeologisch onderzoek gedaan moet worden. De kap en kabel werkzaamheden vinden plaats op doordeweekse dagen tussen 07.00 uur en 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Rijkswaterstaat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Nog even een overzichtsfoto van de brug van het Meanderpark


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Dit beeld van het Meanderpark moeten wij nog jarenlang herinneren, want straks wordt hier alles met bulldozers afgebroken om plaats maken voor de bouwers van de rijksweg A9


Wet Natuurbescherming
Het verwijderen van bomen en struiken verloopt in fasen en voordat VEENIX bomen en struiken verwijdert wordt vooraf het gebied altijd geïnspecteerd. Zij nemen de wet Natuurbescherming in acht, dus pas als een gebied is vrijgegeven door een ecoloog, begint men met kappen en ruimen. Op die manier wordt voorkomen dat er met de werkzaamheden onverhoopt broedende vogels worden verstoord. Er zijn in en rond het Meanderpark ook veel vleermuizen en om die de gelegenheid te geven ergens verderop goed te kunnen verblijven zijn er aan de muur van ANNA, honderden vleermuiskasten opgehangen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tussen de Burgemeester Boersweg en de Fideliolaan is de bomenkap al begonnen op 8 januari 2020.
De weg was de oprit naar de A9


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Een klein deel van de gekapte bomen staat al opgestapeld om weggevoerd te worden.
Totaal worden meer dan 6.000 bomen gekapt langs de A9


Meer informatie. Heel veel informatie over gesprekken over de A9 met kaarten en foto’s, ook van informatiebijeenkomsten, vindt u op Amstelveenweb.com-A9. Voor informatie over de werkzaamheden en bijvoorbeeld het afsluiten van wandel- en fietspaden vindt u op het Online Bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat. U kunt zich daar ook abonneren op de nieuwsbrief van het project. U bent ook van harte welkom in het belevingscentrum Amstelveen Inzicht, Stadsplein 103 in Amstelveen. InZicht is open op: woensdag en donderdag 12:00 - 17:00, vrijdag 09:00 - 17:00, lste zaterdag van de maand 12:00 - 17:00. Op donderdagen is iemand van Rijkswaterstaat aanwezig om uw vragen te beantwoorden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.