Bijgewerkt: 24 maart 2023

Politiek tekenaar Fritz Behrendt overleden

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
12-12-2008

Op donderdag 4 december 2008 is in aanwezigheid van zijn vrouw Renate, politiek tekenaar Fritz Behrendt op 83-jarige leeftijd in hun woning in Amstelveen overleden. Hij tekende in een paar lijnen zijn rake commentaren waar andere columnisten talloze woorden nodig hebben.

Behrendt Amstelveen
(F. Behrendt - 2005)

Fritz Behrendt (1925-2008)


De laatste jaren publiceerde de internationaal vermaarde en veelvuldig gelauwerde 'meneer' Behrendt ook in het Amstelveen Nieuwsblad. Aanvankelijk putte het blad uit zijn archief, maar steeds vaker voelde hij zich ook lokaal uitgedaagd door de actualiteit en werden zijn bijdragen zelfs plaatselijk 'heet van de naald'. Zo portretteerde hij oud-burgemeester Harry Kamphuis meermaals en steunde hij de strijd tot behoud van wijkcentrum De Bolder met een protesttekening.

Meneer Behrendt, nooit heb ik hem getutoyeerd of met Fritz aangesproken, zoals hij mij omgekeerd altijd meneer Godthelp noemde, was een begeesterd en begenadigd causeur. Bijna wekelijks schoof hij even aan aan mijn bureau, om zijn immer scherpe commentaar te geven op het wereldnieuws. Hij paarde een onuitputtelijke nieuwsgierigheid aan een enorme levenservaring.

Tot het laatst toe zette hij zich in voor de kinderen uit Srebrenica. Het kon hem storen als ik het gesprek op andere, jongere, tekenaars bracht. Ik vroeg hem eens naar zijn mening over Fokke & Sukke, die dagelijks in het NRC Handelsblad staan. Hij beweerde glashard ze niet te kennen.

Meneer Behrendt vertelde eens het gevoel te hebben drie keer geboren te zijn: vanzelfsprekend bij zijn geboorte, maar ook na zijn vrijlating in de laatste weken voor de bevrijding als politiek gevangene uit de 'SS-und Polizeigefangnis'en na zijn in vrijheidstelling in 1950 als gevangene van de 'Staats Sicherheidsdienst' vanwege zijn sympathie voor Tito's Joegoslavië.

Vermakelijk was zijn anekdote over zijn late lokale bekendheid. ,, Meneer Godthelp ", vertelde hij dan, „ik heb in grote internationale kranten gepubliceerd, maar sinds ik in uw krant sta, word ik bij de slager herkend en aangesproken op m 'n werk."

Om meneer Behrendt te typeren hoeft slechts zijn website te worden bezocht. Daar staat te lezen dat zijn nationaliteit Europeaan is, dat hij van beroep humanist is en dat hij als hobby tekenen heeft. Meneer Behrendt werd op donderdag 11 december 2008, op Zorgvlied begraven.

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.