Bijgewerkt: 1 november 2024

Pompstation geopend voor auto's die op waterstof rijden

Nieuws -> Technologie

Bron: Rijksoverheid / Wikipedia
03-09-2014

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu opende woensdag 3 september 2014 in het Zuid-Hollandse Rhoon een pompstation voor auto's die op waterstof rijden. Het is de eerste van twintig tankpunten die de komende jaren in Nederland langs de weg verrijzen. „Er zijn in Nederland tientallen bedrijven die investeren in innovatie en productie van waterstof. Dat is niet alleen goed voor onze economie, het draagt ook bij aan onze ambitie het vervoer te vergroenen,” aldus staatssecretaris Mansveld. „Bij verbranding wordt waterstof omgezet voor de elektrische aandrijving, waardoor alleen nog schone waterdamp overblijft. Het is daarmee een van de oplossingen voor schonere steden, omdat de luchtkwaliteit verbeterd en elektrische auto’s nauwelijks geluid maken.”



Nederland neemt in Europa een belangrijke positie in op het gebied van innovatie en de productie van waterstof. In de regio Rotterdam wordt deze brandstof voor een groot deel van de Europese markt geproduceerd en onder meer via ondergrondse leidingen getransporteerd naar België en Frankrijk. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt zelf ook klant van het pompstation. Rijkswaterstaat heeft sinds kort de eerste twee Nederlandse waterstofauto’s in hun wagenpark.

Ook kondigde de staatssecretaris aan, dat er vier miljoen euro beschikbaar is voor provincies die proeven willen doen met waterstofbussen voor personenvervoer. Tot nu toe rijden in Nederland alleen enkele vrachtauto’s, een bestelauto en een aantal bussen op waterstof. Deze konden voor een tankbeurt terecht in Amsterdam, Arnhem en Helmond. Het nieuwe tankstation aan de A15 in Rhoon geeft een impuls aan waterstof voor personenauto’s, omdat deze ook toegankelijk is voor de gewone automobilist. Het waterstoftankstation in Rhoon is van het Franse bedrijf Air Liquide, dat bouwt aan een groter Europees netwerk van waterstofstations.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Toyota EVP Mitsuhisa Kato, Executive Vice President and Member of the Board van de Toyota Motor Corporation met de 2015 Toyota FCV (Fuel Cell Vehicle). De 2015 Toyota FCV is een hybride waterstof-brandstofcel voertuig en is een van de eerste waterstof brandstofcelauto's die commercieel worden verkocht. De sedan zal beschikbaar zijn voor de Japanse kopers rond ¥ 7.000.000 (€ 50.802) vóór april 2015


Waterstof?

Waterstof is een chemisch element met symbool H (La: Hydrogenium) en atoomnummer 1.) In 1671 beschreef de Iers-Engelse chemicus Robert Boyle in een publicatie een brandbaar gas, dat vrijkwam bij een reactie tussen ijzer en verdund zuur. Veel later pas ontdekte de Britse wetenschapper Henry Cavendish in 1766, dat het een chemisch element betrof, toen hij experimenten uitvoerde met kwik.

Hoewel hij veel eigenschappen zeer nauwkeurig wist te beschrijven, vermoedde hij, dat in plaats van het zuur, het metaal de bron van het gas was. Daarom noemde hij zijn nieuw ontdekte element brandbaar gas van metalen. Enkele jaren later gaf Antoine Lavoisier waterstof de huidige Latijnse naam hydrogenium. Het woord hydrogenium is een samenstelling van de Griekse termen hudor (water) en genes (vormen, maken). Hydrogenium kan dus vertaald worden als watermaker.

Gecomprimeerde waterstof (CGH2 of CGH2) is de gasvormige toestand van het element waterstof, onder druk gehouden. Gecomprimeerd waterstof in waterstof tanks bij 350 bar (5000 psi) en 700 bar (10.000 psi) wordt gebruikt voor mobiele waterstofopslag in waterstof voertuigen. Psi: Pound-force per square inch, afgekort als psi, is een niet-SI-eenheid (Système international d’unités) van druk uit het Brits-Amerikaans maatsysteem. Het is de druk uitgeoefend door één pound-force op één vierkante inch. 1 psi is dus ongeveer 6894,755 N/m2 of 6,894755 kPa. (De Pascal (symbool Pa) is de SI-eenheid voor druk).

Een door waterstof aangedreven voertuig is een voertuig, dat waterstof gebruikt als brandstof aan boord voor de aandrijfkracht. Waterstofvoertuigen op waterstof worden gebruikt in ruimte raketten, maar ook in auto's en andere transportmiddelen. De motoren van deze voertuigen zetten de chemische energie van waterstof in mechanische energie, of door verbranding van waterstof in een verbrandingsmotor, of door reactie van waterstof met zuurstof in een brandstofcel. Wijdverbreide gebruik van waterstof voor het bijtanken van vervoer is een belangrijk element van een voorgestelde waterstofeconomie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.